76 души са били убити за синдикална дейност през миналата година

Седемдесет и шест души са били убити миналата година в света за синдикална дейност, предаде Франс прес, като се позова на доклад на Международната синдикална конфедерация.

 

Тази статистика затвърждава тенденцията на намаляване на убийствата на профсъюзни дейци през последните години. За сравнение, през предходната 2010 г. са били убити 91 синдикалисти, а а в средата на миналото десетилетие - по над 140
годишно.


Латинска Америка остава най-опасният континент за профсъюзните дейци, а Колумбия - най-опасната държава. На тази страна се падат над една трета (29) от всички убийства на синдикалисти, извършени в света през 2011 г.

 

Докладът подчертава и особено тежките репресии срещу профсъюзите в Близкия изток и Магреб, които бяха белязани от впечатляващи промени миналата година. Той критикува Канада редом до Северна Корея за това, че консервативното правителство на премиера Стивън Харпър е ограничило синдикалната свобода и правото на колективни преговори.

 

За сметка на това положението се е подобрило в Мианма, където нов закон позволява на работниците да учредяват свои профсъюзни организации.

 

Международната синдикална конфедерация твърди, че представлява 175 милиона работници, членуващи в 308 профсъюза в 153 държави и територии.

Споделяне

Още от Свят