76 молби за помилвания са постъпили в президентството само за месец

Общо 440 молби очакват становището на вицепрезидента

76 молби за помилвания са постъпили в президентството само за месец

Общо 440 молби за помилване са се натрупали в президентството, като 76 от тях са постъпили само през април, съобщиха от пресслужбата на президентството във вторник.

Според официалния отчет на комисията по помиляванията през миналия месец са разгледани 87 преписки, като вицепрезидентът Маргарита Попова е помилвала един осъден, 72 преписки са решени с отказ от помилване, а 14 са прекратени. 18 от разгледаните преписки са били по молби от осъдени за причиняване на смърт при шофиране, 4 са по молби от осъдени за организирана престъпна дейност и други.

В момента се разглеждат 126 преписки, а по 226 се изчаква допълнителна информация от други институции.

От президентството съобщиха по-рано, че заради големия брой натрупани молби комисията по помилванията ще работи по-интензивно.

Преди ден по време на отчета за първите 100 дни на "Дондуков" 2 вицепрезидентът съобщи, че комисията по помилванията от началото на мандата е разгледала общо около 300 молби за помилвания. Според официалния отчет на комисията през февруари и март са били разгледани общо 200 молби. Заварените молби, постъпили в мандата на предишната президентска двойка Първанов-Марин, са 583.

Въпросът с помилванията бе повдигнат след края на мандата на президентската двойка Първанов - Марин, които за десетте си години на "Дондуков" 2 отказваха публична информация по темата.

За 10 години вицепрезидентът Ангел Марин на своя отговорност е подписал укази за частично или пълно помилване за 49 души, въпреки мотивирания отказ на комисията по помилванията в президентството. По време на двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин са помилвани 529 души. От тях 232 случая са на осъдени за убийство.

Попова вече съобщи, че първият помилван от нея е 38-годишен гражданин, осъден на две години затвор заради опит за кражба. Мъжът е инвалид в много тежко здравословно състояние, а вече е изтърпял четири месеца от присъдата си.

Във вторник от президентството публикуваха и официалните мотиви за помилването.

След като е осъден здравословното състояние на затворника рязко се е влошило и след четвъртия месец, изтърпяването на наказанието е прекъснато за срок от три месеца. Според лекарското заключение, подкрепено от подробна медицинска документация, състоянието е необратимо и несъвместимо с ефективно изтърпяване на наказанието, тъй като пребиваването в затвора е опасно за живота на осъдения. 

При проверките по време на прекъсванията е установено, че лицето се намира на посочения домашен адрес в неподвижно състояние и без възможност да се обслужва самостоятелно, се уточнява в информацията. Срещу осъдения няма заведени граждански искове. Състоянието, в което той се намира, не би му позволило да извърши ново престъпление, се посочва в мотивите на предложението на комисията до вицепрезидента Маргарита Попова.

Попова вече обяви, че рядко ще използва възможността за помилване.

Споделяне

Още по темата

Още от България