76% от българите са потърпевши от корупцията

Корупцията пряко влияе върху личния живот на 76,5% от българите, показват данните на първия пилотен световен барометър за корупцията, изготвен от организацията "Трансперънси интернешънъл". Изследването, представено днес в София, обхваща 47 държави.

Още по-голям процент - 81,8 на сто от българите считат, че корупцията в страната засяга значително бизнес климата.

Най-много от анкетираните - 20,2%, са на мнение, че най-напред трябва да се премахне корупцията в политическите партии. Такова е мнението и на запитаните в три от всеки четири държави, което показва криза на доверието в политическите сили в световен мащаб, коментираха от организацията.

7 от всеки 8 анкетирани в световен мащаб са на мнение, че корупцията оказва значително влияние върху политическия живот. На това мнение са 40 % и от българите. Според организаторите на изследването, преодоляването на този проблем зависи до голяма степен от реформирането на партиите и прозрачността на финансирането им.

На следващо място - 19,8%, българите поставят корупцията в съдилищата и изобщо в съдебната система, следва корупцията в митниците - 16,5 % и в здравеопазването - 14,3 на сто.

Резултатите от изследването показват, че тенденцията в световен мащаб е корупцията да се увеличи в следващите 3 години. 33,7 % от българите не очакват промяна на нивото на корупция в страната през този период. Според 19,7 от запитаните тя ще намалее, а 2,4 % предвиждат значително намаляване. 11,4 на сто обаче смятат, че корупцията ще се увеличи малко, а 6,7% - значително.

Индексът за възприятие на корупцията в България през 2002 г. е 4, което я нарежда на 45-то място по корупция сред 102 държави. На първо място е Бангладеш с индекс 1,2, а най-ниско е нивото на корупция във Финландия с 9,7.

Всеобщо е схващането, че проблемът засяга най-много бедните и най-малко богатите хора, показва изследването.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?