Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

7600 души се очакват на неделната литургия на папа Франциск в София

Според Борисов посещението на Светия отец в България и Северна Македония е знаково

17 коментара
7600 души се очакват на неделната литургия на папа Франциск в София

"Президентът Радев и аз ще направим всичко необходимо посещението на Папа Франциск у нас да бъде една добра реклама за България, и то на Гергьовден. Цял свят ще види, много камери ще снимат", коментира пред журналисти в централата на ПП ГЕРБ в събота премиерът Бойко Борисов във връзка с предстоящото посещение у нас на главата на Римо-католическата църква.

Според Борисов фактът, че за втори път папа ще дойде у нас, е добър сигнал за България.

"Има един факт, когато папата отиде в една държава, целият свят се съсредоточава в тази държава, да види защо точно там е отишъл, той не ходи навсякъде", подчерта премиерът.

"Факт е, че ще бъде в България и Северна Македония. Тук отговарям и на въпроса защо положихме толкова усилия да подпишем договора за добросъседство, а и има още много работи по него", допълни Борисов. Той отбеляза и усилията на Гърция и Македония за името, за да може Северна Македония да влезе в НАТО и да имаме на границата една прогнозируема държава, член на ЕС и НАТО. "Тези усилия, които положихме, лично аз, да не изглежда като самохвалство, бяха оценени от Папа Франциск включително", убеден е Борисов.

С този си жест да дойде, да посети не само София, да отиде в страната, да види как живеят нашите католици, техните църкви, според министър-председателя, били свидетелство, че Светият отец е оценил усилията.

Борисов подчерта, че е важно какво Папата ще каже в своето обръщение към света. Той му благодари за продължаващата традиция всяка година на 24 май българска делегация да бъде на аудиенция при него.

Междувременно, правителствената информационна служба съобщи, че свитата на Папа Франциск, който ще пристигне утре у нас, е съставена от 35 души - най-висши представители на Светия Престол.

Нивото на делегацията е още по-високо от обичайното за такива посещения и в нея са: държавният секретар на Светия престол кардинал Пиетро Паролин, кардинал Леонардо Сандри, префект на Конгрегацията за източните църкви, който отговаря за Католическа църква в България и неведнъж е посещавал страната ни, кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване на единението между християните, архиепископ Едгар Пеня Пара, заместник-държавен секретар - с ранг вицепремиер, архиепископ Пол Ричард Галахър, секретар за отношенията с държавите - с ранг министър на външните работи, монсиньор Гуидо Марини, главен церемониал майстор на Папските литургични чествания, координаторът на папските пътувания монсиньор Маурицио Руеда и др.

По време на апостолическото си пътуване в София папа Франциск, който ще бъде посрещнат на летище София от министър-председателя Бойко Борисов, ще проведе среща с президента Румен Радев, гражданското общество и дипломатическия корпус. Главата на Римокатолическата църква ще се срещне с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в Синодалната палата, след което ще проведе тиха молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм "Св. Александър Невски".

Точно в 13 ч българско време на 5 май папа Франциск ще произнесе на пл. "Свети Александър Невски" неделната молитва "Царице небесна". Това е първото основно събитие със Светия отец, на което ще могат да присъстват граждани и гости на столицата.

"Царице небесна" всяка седмица се проследява в ефир от над 100 милиона вярващи от цял свят. Този път тя ще е от столицата на България.

Молитвата към Света Богородица носи името "Царице небесна" в периода след Великден, докато в останалото време се нарича "Ангел Господен". Докато папа Франциск я произнася, на сцената на пл. "Св. Александър Невски" ще бъде изложена икона на Месемврийската Богородица, любима на папа Йоан XXIII или т.нар. Български папа – Анджело Ронкали. Почти 10 години - от 1924 до 1935 г., той е бил в България като апостолически легат.

Папа Франциск ще се помоли пред иконата на Месемврийската Богородица и ще прочете своето размишление, посветено на неделното Евангелие, както и на посещението му в България.

Накрая папа Франциск ще направи кратко обръщение към света, свързано с актуални въпроси.

Второто основно събитие със Светия отец, на което ще могат да присъстват гражданите, е неделната литургия на пл. "Княз Александър Първи". Това ще е най-масовото събитие с участието на Светия Отец като на него ще присъстват над 7600 души. Литургията представлява традиционна католическа меса, на която освен католици от цялата страна, са поканени и представители на властите, както и на другите вероизповедания. Неделната литургия ще бъде много тържествена, организирана от папския церемониал-майстор монсеньор Гуидо Марини.

На 6 май папа Франциск ще посети бежанския център "Враждебна", след което в град Раковски ще проведе света литургия с първо причастие на 250 деца в църквата "Пресвето сърце Исусово". Първото причастие е паметен ден за децата католици, а този път те ще бъдат със самия папа. На площада пред църквата ще има около 2000 души.

С част от католическата общност Светият отец ще се срещне в църквата "Св. Архангел Михаил" в Раковски.

Посещението на папа Франциск у нас ще завърши със събитието за мир на пл. "Независимост" в София. Тогава Светият отец ще отправи своето послание за мир към целия свят заедно с представители различни вероизповедания. Шест деца - техни представители, ще държат запалени факли, символ на мира. На сцената на събитието ще има маслиново дърво и рози, символ на България.

Както бе посрещнат от българския министър-председател, папа Франциск ще бъде и изпратен от премиера Бойко Борисов на 7 май сутринта.

От Министерски съвет съобщиха още, че Бойко Борисов ще подари златовезана икона, омофор и българско кисело мляко на Негово Светейшество папа Франциск. Златовезаната икона е на светите братя Кирил и Методий. Премиерът е подготвил подарък и за държавния секретар на Светия престол – кардинал Пиетро Паролин, който също ще получи златовезана икона на Свети Петър и Свети Павел. И двете икони се отличават с прецизна и фина изработка, както и с вложените златни конци. Те са дело на българско ателие за богослужебни одежди.

Министър-председателят Бойко Борисов ще подари на Светия отец и традиционно българско кисело мляко. Продуктът, който целият свят свързва с нашата страна, е добре познат на папа Франциск още от детството му в Аржентина.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

17 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Филка Русофилка
    #17
    Отговор на коментар #14

    „Pуcoфили“ e caмooпpeдeлeниe, caмoнaзвaниe нa бългapcкитe нaциoнaлни пpeдaтeли c-д блecтящaтa дeфиниция нa Дим. Блaгoeв oт 1906 г. (пpeди дa ce бoлшeвизиpa). Cъщoтo ca гo кaзaли пpeди и cлeд нeгo нaй-гoлeмитe дeйци нa бългapcкoтo нaциoнaлнo oбeдинeниe и ocвoбoждeниe, нa бългapcкaтa цъpкoвнa нeзaвиcимocт. „Pуcoфoби“ нe e caмoнaзвaниe, a клeймo, c кoeтo pуcoфилcкитe нaциoнaлни пpeдaтeли дaмгocтвaт бългapcкитe пaтpиoти, зa дa им внушaт „фoбия“ (cтpax) oт Pуcия. Тъпa чeнгecapcкa пoдмянa: Бopбaтa нa пaтpиoтитe cpeщу pуcoфилcкитe нaциoнaлни пpeдaтeли ce пpиpaвнявa нa бopбaтa м/у 2 футбoлни aгитки!

  2. Петър М. Петров
    #16

    Ти къде се слагаш до Президента, бе, аланкоолу? По-добре оди да инспектираш цирка на цветанофф в Златоград, че ставате за смях с простотиите си.

  3. Филка Русофилка
    #15
    Отговор на коментар #14

    Дoбpe чe Пaпaтa идвa чaт-пaт в Бългapия, зa дa ни кaжe пo някoя иcтинa. Пaпa Йoaн Пaвeл II ни дoнece мoщитe нa бългapcкия cвeтeц Дaзий Дopocтoлcки oт 303 г. и шaшнa pуcoфилcкитe ни иcтopичapи. Тoгaвa oщe нямaлo бългapи. Дoшли 681 oткъдe eвpaзийcкaтa джaмaxиpия. И пaпa Фpaнциcк ни изнeнaдa. Cв. Киpил и Мeтoдий paзпpocтpaнявaли Eвaнгeлиeтo пo бългapcкaтa зeмя! Pуcoфилcкитe ни пpoфecopки oщe кaзвaт, чe cв. Бpaтя нe били бългapи, a „гъpци“, кpaкът им и нe бил cтъпвaл в Бългapия. Пpипoмням идиoтcкия им пpизив: „Избepeтe Киpил и Мeтoдий зa нaй-вeлики бългapи, мaкap чe нe ca бългapи, a гъpци!“ :)

  4. Ilia Iliev_fb
    #14
    Отговор на коментар #12

    Русофилството и русфобството са две леца на една и съща монета!А тази монета е с ниско качество на материалът!Как да го кажа ,че да го разбере един човек с средно или ниско ниво на интелегентност/нямам предвит никой тук/.Бг имаше нещастието бъдещето да се определя от Елит с ниско качество, избиран от предишния диктатурен режим!Което беше гаранция ,че ще се избере пътят на разрушението и кражбата , а не пътят на труда и бъдещето!Бившия и сегашен елит не можеше да допусне да се демократизира управлението

  5. Real ''Mickey''
    #13

    Баце, Цецо, Радев, Каракачанов.... и останалите комунистически креатури са се наредили в редичка и очакват с нетърпение тая ТЛМарионетка-Папа, да извърши и тях тази процедура: https://www.youtube.com/watch?v=DNKmlaR_m8I

  6. edin.drug
    #12
    Отговор на коментар #10

    Е аз ще дам отговора открито: Нито Кирил Гундяев, а още по-малко Путлер са ни братя. Нещо повече те със сигурност не са и християни. Християнството личи в делата, в начина на живот - те са господари от азиатски тип. Виж Вартоломей е нещо друго - който е бил в Цариград знае колко достъпен и човешки е той. Но тукашната русофилска пропаганда направи от него плашило.

  7. Ilia Iliev_fb
    #11

    И накрая! Защо не се разбира от мнозинството в Бг какво е животът! Ами отговорът е елементарен-всичко са го получили на готово и не знаят цената на живота! А какво означава това! Аме ще загубиш придобивките на живота! Българинът мисли ,че ще се спаси само той и бедата ще го отмине . Ами бедата за съседа не е негова! И когато бедата дойде , той ще се изнесе някъде другаде! ха ха х а Това и аз го мислех . Виждате ли , тролове , и аз съм като вас продажник! ха ха х а Колеги сме- продадохме собствената си родина за собственото си оцеляване! Това е отмъщение в нашето съзнание! Провокирам ви. Просто си правим сметката лично за нас. Нормално , нали! ха ха х а

  8. Практик от София
    #10

    "Днес в Русия е празничен ден - Денят на славянската писменост, а писмеността дойде при нас от македонската земя"
    Владимир Путин

    "Те [Кирил и Методий] излязоха от просветения гръко-римски свят и отидоха да проповядват на славяните.
    И кои са били славяните?
    Те са били варвари, хора, които говорят неразбираем език, те са били хора второ качество,почти зверове..."
    Кирил - Гундяев

    Из приветствието на папа Франциск към българите, направено няколко дена преди пристигането му утре:
    „Скъпи братя и сестри

  9. Ilia Iliev_fb
    #9

    ВОДЕЩА НОВИНА ха ха ха И какво води тази новина! Води Папата! Правилно. А сега кой води папата! Сам ли се води или господ го води! 'Господ е българин' Спомняте ли си тези думи от един наш коментатор в спортните ни предавания от времето на Стойчков, Костадинов,Лечков,Михайлов, Пенев поколение! Явно не е случайно. Всичкко на земята е македонско, под земята -българско , а над земята е на господ!

  10. Ilia Iliev_fb
    #8

    Малко логика. До какво ниво е българското общество и световното! Нормалмо е да сме и еднакви и малко различни! Тук разумът е категоричен! Да не използваме тези разлики и еднаквост за причина или извенение за нашето безкъдърие и манталитетът ни! Защо в БГ няма на върха на пирамидата ни умни хора!? Не защото ги няма! Ами няма кой да ги разпознае. Няма интерес от разпознаването им! Защото манталитетът ни е на крадци и мошеници и не ни трябва работата , за да живеем! ха ха а

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.