7600 души се очакват на неделната литургия на папа Франциск в София

Според Борисов посещението на Светия отец в България и Северна Македония е знаково

7600 души се очакват на неделната литургия на папа Франциск в София

"Президентът Радев и аз ще направим всичко необходимо посещението на Папа Франциск у нас да бъде една добра реклама за България, и то на Гергьовден. Цял свят ще види, много камери ще снимат", коментира пред журналисти в централата на ПП ГЕРБ в събота премиерът Бойко Борисов във връзка с предстоящото посещение у нас на главата на Римо-католическата църква.

Според Борисов фактът, че за втори път папа ще дойде у нас, е добър сигнал за България.

"Има един факт, когато папата отиде в една държава, целият свят се съсредоточава в тази държава, да види защо точно там е отишъл, той не ходи навсякъде", подчерта премиерът.

"Факт е, че ще бъде в България и Северна Македония. Тук отговарям и на въпроса защо положихме толкова усилия да подпишем договора за добросъседство, а и има още много работи по него", допълни Борисов. Той отбеляза и усилията на Гърция и Македония за името, за да може Северна Македония да влезе в НАТО и да имаме на границата една прогнозируема държава, член на ЕС и НАТО. "Тези усилия, които положихме, лично аз, да не изглежда като самохвалство, бяха оценени от Папа Франциск включително", убеден е Борисов.

С този си жест да дойде, да посети не само София, да отиде в страната, да види как живеят нашите католици, техните църкви, според министър-председателя, били свидетелство, че Светият отец е оценил усилията.

Борисов подчерта, че е важно какво Папата ще каже в своето обръщение към света. Той му благодари за продължаващата традиция всяка година на 24 май българска делегация да бъде на аудиенция при него.

Междувременно, правителствената информационна служба съобщи, че свитата на Папа Франциск, който ще пристигне утре у нас, е съставена от 35 души - най-висши представители на Светия Престол.

Нивото на делегацията е още по-високо от обичайното за такива посещения и в нея са: държавният секретар на Светия престол кардинал Пиетро Паролин, кардинал Леонардо Сандри, префект на Конгрегацията за източните църкви, който отговаря за Католическа църква в България и неведнъж е посещавал страната ни, кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване на единението между християните, архиепископ Едгар Пеня Пара, заместник-държавен секретар - с ранг вицепремиер, архиепископ Пол Ричард Галахър, секретар за отношенията с държавите - с ранг министър на външните работи, монсиньор Гуидо Марини, главен церемониал майстор на Папските литургични чествания, координаторът на папските пътувания монсиньор Маурицио Руеда и др.

По време на апостолическото си пътуване в София папа Франциск, който ще бъде посрещнат на летище София от министър-председателя Бойко Борисов, ще проведе среща с президента Румен Радев, гражданското общество и дипломатическия корпус. Главата на Римокатолическата църква ще се срещне с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в Синодалната палата, след което ще проведе тиха молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм "Св. Александър Невски".

Точно в 13 ч българско време на 5 май папа Франциск ще произнесе на пл. "Свети Александър Невски" неделната молитва "Царице небесна". Това е първото основно събитие със Светия отец, на което ще могат да присъстват граждани и гости на столицата.

"Царице небесна" всяка седмица се проследява в ефир от над 100 милиона вярващи от цял свят. Този път тя ще е от столицата на България.

Молитвата към Света Богородица носи името "Царице небесна" в периода след Великден, докато в останалото време се нарича "Ангел Господен". Докато папа Франциск я произнася, на сцената на пл. "Св. Александър Невски" ще бъде изложена икона на Месемврийската Богородица, любима на папа Йоан XXIII или т.нар. Български папа – Анджело Ронкали. Почти 10 години - от 1924 до 1935 г., той е бил в България като апостолически легат.

Папа Франциск ще се помоли пред иконата на Месемврийската Богородица и ще прочете своето размишление, посветено на неделното Евангелие, както и на посещението му в България.

Накрая папа Франциск ще направи кратко обръщение към света, свързано с актуални въпроси.

Второто основно събитие със Светия отец, на което ще могат да присъстват гражданите, е неделната литургия на пл. "Княз Александър Първи". Това ще е най-масовото събитие с участието на Светия Отец като на него ще присъстват над 7600 души. Литургията представлява традиционна католическа меса, на която освен католици от цялата страна, са поканени и представители на властите, както и на другите вероизповедания. Неделната литургия ще бъде много тържествена, организирана от папския церемониал-майстор монсеньор Гуидо Марини.

На 6 май папа Франциск ще посети бежанския център "Враждебна", след което в град Раковски ще проведе света литургия с първо причастие на 250 деца в църквата "Пресвето сърце Исусово". Първото причастие е паметен ден за децата католици, а този път те ще бъдат със самия папа. На площада пред църквата ще има около 2000 души.

С част от католическата общност Светият отец ще се срещне в църквата "Св. Архангел Михаил" в Раковски.

Посещението на папа Франциск у нас ще завърши със събитието за мир на пл. "Независимост" в София. Тогава Светият отец ще отправи своето послание за мир към целия свят заедно с представители различни вероизповедания. Шест деца - техни представители, ще държат запалени факли, символ на мира. На сцената на събитието ще има маслиново дърво и рози, символ на България.

Както бе посрещнат от българския министър-председател, папа Франциск ще бъде и изпратен от премиера Бойко Борисов на 7 май сутринта.

От Министерски съвет съобщиха още, че Бойко Борисов ще подари златовезана икона, омофор и българско кисело мляко на Негово Светейшество папа Франциск. Златовезаната икона е на светите братя Кирил и Методий. Премиерът е подготвил подарък и за държавния секретар на Светия престол – кардинал Пиетро Паролин, който също ще получи златовезана икона на Свети Петър и Свети Павел. И двете икони се отличават с прецизна и фина изработка, както и с вложените златни конци. Те са дело на българско ателие за богослужебни одежди.

Министър-председателят Бойко Борисов ще подари на Светия отец и традиционно българско кисело мляко. Продуктът, който целият свят свързва с нашата страна, е добре познат на папа Франциск още от детството му в Аржентина.

Споделяне

Още от България