77-годишен полусляп поклонник е убит, защото объркал частен дом с църква

Коста Янков по време на поклонението

77-годишният ултрамаратонец и поклонник Коста Янков е бил убит по особено жесток начин, докато е участвал в едномесечния поход "Светия път", става ясно от информация на прокуратурата в Перник. Поклонението започна от Велико Търново и стигна до Рилския манастир, като целта бе да се извърви пътят, по който са пренесени мощите на св. Иван Рилски.

Тялото на Коста Янков е било намерено между селата Дрен и Горна Диканя. Човекът е бил пребит и удушен, а тялото е намерено разсъблечено. Основният заподозрян за убийството е мъж на 46 години от село Дрен, който е арестуван край хърватската граница. Той трайно живеел в Италия, но майка му имала вила в Дрен.

Разследващите са установили, че Коста Янков е убит на 26 юли вечерта. Той е търсил къде да пренощува в Дрен, а накрая търсел църквата в селото, за да отседне там през нощта. Янков попитал местна жена къде е храмът. Тя го упътила, но заради влошеното си зрение Янков объркал пътя и вместо в църквата влязъл без да иска в частна вила.

Малко по-късно там много пиян се прибрал предполагаемият извършител и пребил до смърт възрастния човек. Заподозреният се намира в Хърватия, където е бил задържан при влизане в страната и трябва скоро да бъде екстрадиран.

"По нещастно стечение на обстоятелствата Коста Янков е влязъл в дома на извършителя на убийството, вместо в храма, намиращ се в центъра на с. Дрен", обясни прокурорът Николай Цветков, цитиран от "Клуб Z". По думите му от свидетелски разкази е станало ясно, че собственикът на къщата е бил пиян.

Собственикът изобщо не е дал възможност на Коста Янков да му даде обяснения защо и как се е озовал в дома му. Свидетели на убийството са станали близки на 46-годишния мъж. Вероятно той се е вбесил, че неканеният гост ще уплаши майка му и дъщеря му.

"Негов съсед му е помогнал да изнесат тялото до пътя, където е изоставено. Обвиненият е имал криминална регистрация за лека телесна повреда. Установено е, че след употреба на алкохол лицето става агресивно", обобщава Николай Цветков.

Съседът най-вероятно ще бъде само свидетел в предстоящия процес.

Участници в похода разказват пред "Клуб Z", че Коста Янков бил в отлична форма за възрастта си, но практически само нощувал с останалата група. Сутрин тръгвал с тях от стартовата точка и вечер се присъединявал за нощувката. Не споделял останалото трасе, като една от причините било влошеното му зрение, което му позволявало да върви основно по асфалтови пътища.

Споделяне

Още от България