77-годишен полусляп поклонник е убит, защото объркал частен дом с църква

Коста Янков по време на поклонението

77-годишният ултрамаратонец и поклонник Коста Янков е бил убит по особено жесток начин, докато е участвал в едномесечния поход "Светия път", става ясно от информация на прокуратурата в Перник. Поклонението започна от Велико Търново и стигна до Рилския манастир, като целта бе да се извърви пътят, по който са пренесени мощите на св. Иван Рилски.

Тялото на Коста Янков е било намерено между селата Дрен и Горна Диканя. Човекът е бил пребит и удушен, а тялото е намерено разсъблечено. Основният заподозрян за убийството е мъж на 46 години от село Дрен, който е арестуван край хърватската граница. Той трайно живеел в Италия, но майка му имала вила в Дрен.

Разследващите са установили, че Коста Янков е убит на 26 юли вечерта. Той е търсил къде да пренощува в Дрен, а накрая търсел църквата в селото, за да отседне там през нощта. Янков попитал местна жена къде е храмът. Тя го упътила, но заради влошеното си зрение Янков объркал пътя и вместо в църквата влязъл без да иска в частна вила.

Малко по-късно там много пиян се прибрал предполагаемият извършител и пребил до смърт възрастния човек. Заподозреният се намира в Хърватия, където е бил задържан при влизане в страната и трябва скоро да бъде екстрадиран.

"По нещастно стечение на обстоятелствата Коста Янков е влязъл в дома на извършителя на убийството, вместо в храма, намиращ се в центъра на с. Дрен", обясни прокурорът Николай Цветков, цитиран от "Клуб Z". По думите му от свидетелски разкази е станало ясно, че собственикът на къщата е бил пиян.

Собственикът изобщо не е дал възможност на Коста Янков да му даде обяснения защо и как се е озовал в дома му. Свидетели на убийството са станали близки на 46-годишния мъж. Вероятно той се е вбесил, че неканеният гост ще уплаши майка му и дъщеря му.

"Негов съсед му е помогнал да изнесат тялото до пътя, където е изоставено. Обвиненият е имал криминална регистрация за лека телесна повреда. Установено е, че след употреба на алкохол лицето става агресивно", обобщава Николай Цветков.

Съседът най-вероятно ще бъде само свидетел в предстоящия процес.

Участници в похода разказват пред "Клуб Z", че Коста Янков бил в отлична форма за възрастта си, но практически само нощувал с останалата група. Сутрин тръгвал с тях от стартовата точка и вечер се присъединявал за нощувката. Не споделял останалото трасе, като една от причините било влошеното му зрение, което му позволявало да върви основно по асфалтови пътища.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?