79 нови случая и две нови огнища на коронавирус у нас

Учителките от столична детска градина са с отрицателни PCR тестове

79 нови случая и две нови огнища на коронавирус у нас

Нови 79 случая на заразени с коронавирус бяха регистрирани в сряда, като към вече действащите огнища в Доспат и Сърница бяха добавени и нови в шуменското село Изгрев и Нова Загора.

Направените PCR тестове на трите учителки от столична детска градина са отрицателни и отхвърлят първоначалните съмнения, че са заразени с коронавирус, както са показали бързите тестове. 

Нови огнища в шуменско село и в Нова Загора

В сряда бяха потвърдени 12 нови случая на заразени с коронавирус в шуменското село Изгрев, с което общият им брой става 15. От утре селото ще бъде поставено под 14-дневна карантина.

Източникът на инфекцията не е много ясен, но се проверява информация, че хора от селото са били преди седмица на семейно тържество в разградското село Ясеновец, където също има огнище на коронавирус, коментираха от областната администрация. 

Другото ново огнище е в Нова Загора, където са открити 10 нови случая, попадащи в статистиката за област Сливен, която е с голям брой новозаразени през днешния ден. Заразените в Нова Загора са двама лекари и 8 служители в старозагорска фирма, които се извозват от Нова Загора към работните им места.

Заради заразените медици болницата в града е зтворена за 24-часова дезинфекция. На целия медицински персонал ще бъдат направени тестове. Само една от жените е настанена в болница в Сливен. Другите работници са на домашно лечение. Те работят във фирма за обработка на пилета, като сега ще бъде изследван и останалият персонал.

79 новозаразени, от които петима медици

За изминалото денонощие за изследвани общо 1777 проби, от които 79 са дали положителен резултат. Най-много са новите случаи в София – 18, където няма действащо конкретно огнище. 16 са новите случаи в Пазарджик, където са свързаните със Сърница и Доспат случаи. Също 16 са новите случаи в друга от засегнатите области – Сливен. 12 новозаразени има в Шумен. Останалите нови случаи са от Бургас – 2; Враца– 1; Кърджали– 1; Плевен– 4; Пловдив– 1; Разград– 2; София област – 5; Ямбол– 1.


Нови случаи на Covid-19 за денонощие. Източник: Coronavirus.bg

Сред новозаразените са и 5 души медицински персонал, с което общият им брой досстигна 302. Новите случаи на заразени медици са от София, Сливен и Ямбол.

Общият брой на регистрираните случаи в страната достигна 2889, от които активни са 1099. Излекуваните са вече 1623, от които 36 са регистрирани през изминалото денонощие.

Трима починали

През изминалите 24 часа са регистрирани 3 нови смъртни случая. Става дума за жена на 76 години с пневмония и придружаващо сърдечно заболяване, мъж на 53 години с придружаващо сърдечно заболяване и хронично белодробно заболяване и мъж на 76 години с пневмония и с други придружаващи заболявания. Общият брой на починалите с Covid-19 в България вече в 167.

Учителкитe от столичната градина са с отрицателни PCR тестове

Трите учителки от столична детска градина, за които имаше съмнения, че са заразени с коронавирус, са с отрицателни PCR тестове, стана ясно в сряда следобед, когато резултатите им излязоха. Няма нито един заразен от персонала на градината, показват резултатите.

Късно във вторник столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че три учителки от персонала на детска градина №50 в район "Възраждане" са с положителен резултат за Covid-19 от направени бързи тестове.

Били в контакт с две групи в детската градина - Първа В и Четвърта А, които ще бъдат затворени в сряда.

Създаваме организация за тестването на децата от двете групи, за която ще информираме родителите, написа Фандъкова във "Фейсбук".

Целият персонал на градината също ще бъде тестван.

Започнала е и пълната дезинфекция на детската градина от екипи на дирекция "Аварийна помощ и превенция".

Ще бъде направена организация за тестване на децата и всички служители. Още вчера е била извършена дезинфекция на детската градина.

"В понеделник вечерта получих сигнал, че част от екипа на детската градина е бил в Сърница през почивните дни. Още същата вечер помолих колегите да дойдат на работа на другия ден след като си направят тестове. Сезирах необходимите органи. Вчера вечерта стана ясно, че от 7 направени проби – 3 са положителни", каза директорът на детската градина Росица Алексиева пред Нова тв.

По-късно Фандъкова обаче заяви в Министерския съвет, че учителките отричат да са ходили в Сърница.

Трите учителки нямат симптоми и са в добро общо здравословно състояние.

Математикът на щаба проф. Витанов: Пак изтървахме шарана

"До един момент поведението беше рационално и бяхме паднали на 10 случая за денонощие. Ако бяхме продължили до 17 юни, щяхме да се изчистим. Ние обаче за втори път изтърваме шарана, първият път беше по Великден".

Това коментира по повод нарастващия брой случаи на коронавирус проф. Николай  Витанов от БАН , който изготви математически модели за разпространението на коронавируса у нас за нуждите на Националния оперативен щаб.

Той уточни, че математиците пресмятат поредица от сценарии при положение, че мерките се спазват и няма дълги пасове.

Последните дни броят на случаите е над изчисленото, включително и в момента в София – 1.5 пъти над предположението. Това означава, че мерките не се спазват, и то си личи, обясни Витанов.

Няма нужда от паника, просто трябва да се пазим , посочи той. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?