8 човека спасени от преспите в Кърджалийско и Петричко

8 човека, блокирани от преспите, бяха спасени в Петричко и в Кърджалийско. 57-годишен мъж почина от измръзване във варненско село. Снежните валежи продължиха в цяла България, като най-обилни бяха в южната част на страната.

Спасителна група намери двете момчета от петричкото село Кавракирово, които бяха в неизвестност от неделя. Момчетата са открити в колиба до с.Чуричане, и двамата са в добро състояние. Спасителен екип на Гражданска защита - Кърджали успя да изведе и затрупаните от снега туристи край язовир "Студен кладенец". Шестимата, сред които и деца, вече са по домовете си, съобщи БНР. Те прекараха около денонощие в хижа без ток край Калоянци.

На места снежната покривка в Източните Родопи достига метър, има и преспи колкото човешки ръст. Най-тежка е ситуацията в община Крумовград, където повече от 70 села са откъснати от света. Местните администрации са обявили готовност при нужда да ги заредят с хранителни продукти. 50 ивайловградски села също са изолирани, само пътят Ивайловград - Любимец е проходим. Кметът на Ивайловград Стефан Танев увери, че утре военни машини от граничното поделение ще доставят хляб на затрупаните селища.

От Шумен не пътуват автобуси към общините Хитрино, Венец, Каолиново и Никола Козлево, където селищата са блокирани. Силният вятър рязко усложни обстановката в крайдунавска Добруджа, от Гражданска защита в Силистра предупреждават шофьорите да не тръгват на път без неотложна необходимост.

Във Варненско работи цялата налична разчистваща техника, като през изтеклата нощ спасителен екип е извадил от преспите край Страшимирово линейка с 3 души. В с.Аврен от замръзване е починал 57-годишният Стойчо Славов. Затворени са пристанищата Варна-запад и Варна-изток, не пътуват автобусите за Аврен, Ветрен и Вълчи дол, с 5-часово закъснение е излетял първият самолет от летище Варна.

Най-обилни са снеговалежите в Сливенско, Кърджалийско, Видинско, Бургаско, както и в района на Малко Търново. Забранено е движението на товарни автомобили по пътя Кърджали - Ардино и Слънчев бряг - Обзор. Временно са затворени за движение за разчистване на снежни преспи и пътищата Шумен - Силистра, Дюлински проход, Крумовград - Ивайловград, Момчилград - Маказа, Крумовград - Хасково през с.Студен кладенец. В Свиленградско са затворени пътищата в село Ново село - границата с Гърция и село Студена - село Маточина, както и пътя Ямбол - Средец. В Ямболска област е затворен участък от първокласен път №7 между с.Хитрино и с. Венец. В Шуменска област са затворени пътищата между Нови пазар и с.Памукчи и Сечище и Шумен - Каолиново при Стоя. Пътищата в района на община Треклино, Кюстендилско, също са затворени, в Пернишка област също има затворени участъци от пътища между отделни села. Напълно откъснати са комуникациите със селата Тополница, Кременик и Дяково в Дупнишкия регион.

Проходът Шипка е затворен за камионите с ремаркета и полуремаркета, движението - задължително с вериги, е през Прохода на Републиката. Движението на товарни камиони с вериги е задължително и по пътя София - Кулата, както и в цялата Благоевградска област. През Петрохан е забранено движението на камиони с ремаркета и полуремаркета.

Не е разрешено движението на камиони с ремаркета и полуремаркета по пътищата Котел-Омуртаг, Сливен-Стара река, Сливен-Ичера и в Самоковски район.

В София 899 снегопочистващи машини на софийски и областното пътно управление разчистваха от сняг столичните улици. С предимство се почистваха маршрутите на градския транспорт.

По данни на пресцентъра на общината, градският транспорт се движи нормално при зимни условия. Тази сутрин е имало проблеми по маршрута на тролейбус номер 9 на кръстовището на улиците "Раковска" и "Васил Левски", където след намеса на фирма "Чистота" е било възстановено движението.

Споделяне

Още от България

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?