8 години след "ДАНСwithme": Въпросът "Кой?" все още е актуален

8 години след "ДАНСwithme": Въпросът "Кой?" все още е актуален

В понеделник се навършват 8 годни от началото на протестите срещу избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, които прераснаха в демонстрации срещу правителството на БСП и ДПС. Малко след началното на демонстрациите журналистите Виктор Николаев и Анна Цолова питаха многократно тогавашният премиер Пламен Орешарски кой предложи Пеевски за шеф на ДАНС. След това те си тръгнаха от бТВ и се преместиха в Нова тв. През 2017 година Цолова бе свалена от ефир с оправданието на телевизията, че уж ще води ново лайфстайл предаване, което обаче никога не тръгна.

Сега журналистката припомни във Фейсбук профила си за събитията от 2014 година, коментира и поведението на телевизиите по повод санкциите на САЩ за корупция срещу Пеевски, както и състоянието на журналистиката:

Припомниха ми, че на този ден, преди 8 години избраха Пеевски за шеф на ДАНС.

Два дни по-късно в студиото на сутрешния блок на бтв зададохме въпроса "Кой предложи Пеевски?" на тогавашния премиер Пламен Орешарски. След това въпросът #КОЙ се превърна в символ протестите през лятото на 2013 г. Стана метафора на овладяването на България и заживя свой живот. Малко по-късно сутрешния блок на бтв спря излъчването си за повече от месец и аз се разделих с телевизията.

И понеже смятах, че въпросът КОЙ? е много важен, не спрях да го задавам, в различните му форми и нюанси и в ефира на Нова тв. Такива въпроси получаваха и Бойко Борисов, и Цв. Цветанов , и ДПС, и БСП, и всякакви патерици...После "столчето ми остана празно".

Чувам, че през изминалите две седмици името на Пеевски се споменава в големите тв студиа не само като "най-големия дарител", а и по темите, за които трябваше да се пита и в последните 3-4 години. Пита се и се разказва не по същество и без подробности, но все пак. Изглежда вече е по-лесно да се споменава това име.

Пиша това, защото въпросът "Кой?" е все още актуален. "КОЙ?" В неговите различи форми и прояви.

Ще има ли нов "Кой" или нищо не се е променило? Или старият ще запее нова песен? Или ще слушаме същата песен, но от други изпълнители? Или няма да има Кой?

Без честни журналисти и независими медии няма да получим отговорите на тези въпроси.

Да си пожелаем въпроси и отговори.

ПП. Спомних си, че въпросът "Кой?" беше и постоянна част от декора ни.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари