8 години затвор за "фараона" Иво Недялков

8 години затвор при първоначален строг режим получи Иво Недялков, известен като председател на Надзорния съвет на финансовата пирамида "Ийст уест интернешънъл холдинг груп". Софийски градски съд реши в сряда, че той е обсебил близо 130 млн.стари лева от над 5573 вложители в пирамидата, съобщи БНР.

Първоначално Недялков бе обвинен в присвояване на тази сума, като за това обвинение можеше да получи до 30 години затвор. В последния момент съдът трансформира обвинението от присвояване в измама и осъди Недялков на 8 години.

Преди прочитане на присъдата съдът прие писмо от министерството на правосъдието, че е допустимо едно лице да бъде осъдено за престъпление, различно от това, за което то е било екстрадирано от чужда държава.

Прокурорската преписка срещу Недялко беше образувана през 1994 г., а делото срещу него - през 1995 г. Той беше разследван и екстрадиран от Франция и изправен пред съда по обвинение за длъжностно престъпление в особено големи размери от 26 март 1993 до 1 октомври 1994 г. Прокуратурата поиска 15 години затвор за фараона.

От оповестените днес 8 години затвор на Недялков ще се приспаднат прекараните в следствения арест в България година и 8 месеца и 9 месеца във френския арест, или общо 2 години и 5 месеца.

Недялков ще трябва да заплати и 9750 лв. съдебни разходи по процеса.

След прочитане на присъдата Недялков заяви, че не я приема, ще я обжалва и че е изненадан. По думите му, няма нито писмени, нито свидетелски показания, които да говорят за неговата вина.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред софийския Апелативен съд.

Още от България