8 млн. долара ще внася годишно България в НАТО

Осем милиона долара ще е годишната вноска на България като член на НАТО, съобщи шефът на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев. Днес на тържествено заседание външната комисия прие с пълен консенсус проекта за ратификация на Северноатлантическия договор, който другата седмица ще се гласува в пленарна зала.

Общата сума се формира от три вида вноски, посочи ген. Колев - за издръжка на Главната квартира на НАТО в Брюксел и на персонала в нея, за командните структури на Алианса и за инфраструктурни обекти от общ интерес. България ще кандидатства за финансиране и на наша инфраструктура, която е от общ интерес, допълни шефът на Генщаба.

Ген. Колев обясни, че за тази години сме освободени от вноска, но започваме да я превеждаме през 2005 г. Средствата са изчислени въз основа на Брутния вътрешен продукт на страната, територията и брой на населението, а същои според участието ни в мисии на НАТО.

Според външния министър Соломон Паси на вноската на България за НАТО трябва да се гледа "не като на харч, а като на инвестиция". Той подчерта, че вноските на страните за НАТО са по-скоро символични за разлика от други международни организации.

След заседанието премиерът Сакскобургготски определи постигнатия от комисията консенсус като "много добър знак" за необратимостта на членството на България в НАТО.

В отговор на въпрос премиерът посочи, че конкретната дата на присъединяването на България към Алианса е чисто технически въпрос.

Министърът на отбраната Николай Свинаров заяви, че очаква до средата на месец март петте страни, които все още не са депозирали ратифицираните протоколи на България за членството ѝ в НАТО, да направят това.

Лидерът на БСП Сергей Станишев също призна, че ратифицирането на Северноатлантическия договор е изключително важна стъпка за развитието на България. Станишев заяви, че социалистическата партия и Коалиция за България подкрепят реализирането на този външнополитически приоритет с ясното съзнание, че това е една от основните гаранции за националната сигурност.

Комисията одобри единодушно предложения от Министерския съвет законопроект за ратифициране на Северноатлантическия договор в присъствието на премиера Симеон Сакскобургготски, вицепремиера Пламен Панайотов, министрите на външните работи и на отбраната Соломон Паси и Николай Свинаров, началника на ГЩ на БА ген. Колев и посланици от натовски държави.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?