Памет

8 септември 1944 г.: Съветските войски окупират България

8 септември 1944 г.: Съветските войски окупират България

На 8 септември 1944 г. точно преди 70 години СССР започва окупацията на Царство България.

На 8 септември, три дни след като Съветският съюз е обявил война на България, армиите на Трети украински фронт преминават река Дунав, като нарушават североизточната водна граница на страната и навлизат в територията ѝ, за да я окупират, припомня сайтът за разкриване и коментиране на документите на близката ни история desebg.com.

Военната операция по окупирането на България приключва на 10 септември 1944 г., без да срещне съпротива от българската армия. Въпреки това част от войските на Трети украински фронт остават в страната до края на 1947 г., за да подсигурят и гарантират утвърждаването на режима на Българската комунистическа партия, която взима властта с преврат на 9 септември 1944 г.

В същото това време България се намира във война с Германия, но това не се оказва от значение за Сталин, който включва България в сметките си като една от страните, които трябва да бъдат поставени под съветско влияние.

Българската армия е поставена под командването на Съветската армия. Част от българската войска, възлизаща на 450 000 души, взима участие в заключителната фаза на Втората световна война на страната на антихитлеристките сили.

България дава над 32 000 убити и десетки хиляди ранени. Стопанските загуби на страната възлизат на около 2/3 от националния доход на България през 1945 г.

Въпреки жертвите и стопанската разруха, когато на 28 октомври 1944 г. България сключва примирие с антихитлеристката коалиция и след това – при подписване на мирния договор на 10 февруари 1947 г. в Париж, България не получава статут на съвоюваща страна, а на победена, като най-голяма ползва от това извлича СССР, който я е окупирал.

dsbg.com помества специално видео по темата с участието на актьорите Руси Чанев и Валентин Ганев, както и галерия от непубликувани и малко известни снимки от подготовката и нахлуването на Червената армия в България.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?