80 дипломатически имота в чужбина без актове за собственост

Осемдесет имота, закупени от българската държава в чужбина чрез външното министерство, нямат актове за собственост. Това показва проверка на Сметната палата в МВнР, обхващаща първата половина на 2004 г. Докладът за проверката е публикуван на сайта на палатата.

Най-много български имоти без документ за собственост има в Европа - 33. В Азия те са 5, в Африка - 18, Южна Америка - 19, Северна Америка - 4 и в Австралия - 1.

Проверяващите са установили още, че министерството има да прибира от наеми на свои имоти в страната над 4,57 млн. лв. Най-много са длъжниците към закритата агенция "Дипломатически имоти в страната", които имат да плащат над 4,5 млн. лв. Напомнителни писма са пуснати на 134 лица, ползвали дипломатически имоти, пише още в доклада на Сметната палата. Вина за несъбраните в срок вземания носи министерството, посочват инспекторите.

Част от работещите в МВнР са назначени на позиции, за които не са написани задължителните длъжностни характеристики, се казва още в доклада на Сметната палата.

Споделяне

Още от България