След кампания срещу него в родината му

80-годишният унгарски писател Акош Кертес поиска политическо убежище в Канада

Акош Кертес

Известният унгарски писател Акош Кертес (роден през 1932 г.) поиска политическо убежище в Канада. Това се казва в декларация на писателя, разпространена от пресофиса му след неговото заминаване за Канада на 29 февруари.

Кертес е известен с прозата, драматургията и сценариите си, като е превеждан на много езици, включително и на български, а негови пиеси и днес се играят на българска сцена. Той е носител на престижната унгарска литературна награда "Кошут".

"Решението ми не е срещу Унгария и унгарския народ, а срещу сегашното управление. Надявам се да мога да се върна в една човешка и демократична Унгария", се казва в декларацията. Там се напомня, че след излизането през август миналата година на статия на Кертес в унгарския вестник "Непсава", издаван в САЩ, е започнала политическа кампания срещу него не само от кметството на Будапеща, но и от страна на правителството и парламента и той е бил лишен от титлата почетен гражданин на Будапеща.

В статията си Кертес, който е от еврейски произход, определя унгарския народ като "генетично непълноценен" заради отговорността му по време на холокоста и критикува съгражданите си, че досега не са поели отговорността за избиването на 400 000 унгарски евреи. "Тъй като Унгария не поиска извинение, тя няма да получи прошка", писа Кертес.

Той сравни унгарците с прасета, "които обичат да се валят в калта, без да ги е грижа за касапина, който скоро ще им пререже гърлата".

През септември писателят коригира статията, като махна определението "генетично непълноценни" за унгарците.

В резултат на политическата кампания на правителството Кертес е бил заплашван и тормозен и сметнал живота си в опасност, се казва още в декларацията, като писателят подчертава, че "ако един 80-годишен човек напуска родината си, това също говори много за страната".

Премиерът Виктор Орбан и лидер на доминиращата парламента дясноцентристка партия ФИДЕС, когото противниците му обвиняват в авторитаризъм, бе приканен от Европейската комисия да промени редица спорни закони, които, според критиците, налагат цензура на печатните медии и ограничават свободата на словото, подчиняват централната банка на правителството и му дават възможност да контролира съдебната власт.

Споделяне

Още от

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?