80 млн. лв. отиват в бедстващи региони чрез нова мярка за заетост

Регионите, пострадали от бедствия, ще бъдат подкрепени чрез нова финансова схема. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от БТА, по време на семинар, свързан с новите възможности на ОП "Развитие на човешките ресурси".

Новата схема "Подкрепа за заетост" е на обща стойност 80 милиона лева и ще се изпълнява от Агенцията за социално подпомагане (АСП). Чрез нея общо 9 хиляди безработни ще бъдат наети за срок от 6 до 12 месеца, като се очаква до 80 на сто от тях да запазят работните си места след приключване на проекта, обясни министър Младенов. Той отбеляза, че много кметове вече проявяват интерес към схемата и подчерта, че "сега е моментът да се кандидатства, защото има пари". По тази схема ще могат да участват и райони с висока безработица, уточни Тотю Младенов.

Социалният министър съобщи още, че новите схеми по оперативната програма са общо шест, като финансовият ресурс, предвиден за реализацията им е над 155 милиона лева. "Ново

работно място" е схема, насочена към лица до 29 години и ще обхване 2 хиляди безработни лица. По схема "Първа работа" ще бъдат включени в различни обучения около 700 млади хора. Третата схема е насочена към въвеждане на иновации в предприятията, като е предвидено работодателите да могат да получат от 20 до 390 хиляди лева за въвеждане на подобни дейности. По схема " На път" се предвижда заети лица да получават преференции за

транспорт до работното място. Към най-маргинализираните общности е насочена схемата "Интегра", чрез която ще бъдат ремонтирани социални жилища и ще се разкрият допълнителни услуги.

Министър Тотю Младенов посочи, че през месец май безработицата е намаляла с 0.4 на сто, което по думите му се дължи именно на реализацията на програмите на социалното ведомство. Според него е необходимо народните представители заедно с експерти от МТСП да посещават общините и да разясняват пред хората възможностите на програмите за заетост.

По време на семинара стана ясно, че се обсъжда и схема, по която чрез европейски средства близо 1300 лекари ще могат да специализират допълнително.

Споделяне

Още от България