80 на сто от насилието над децата става вкъщи

През миналата година Държавната агенция за закрила на детето е регистрирала 2005 случая на деца, станали жертва на насилие. Това съобщи на пресконференция днес председателят на сдружение "Детство без сълзи" Красимира Василева.

По думите ѝ 81 на сто от тях са станали жертва на насилие в семейството си, 10,3 на сто - на улицата, а 4 на сто - в училище.

Според данни на Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, 70 на сто от децата насилници извършват своите престъпления на улицата, 23 на сто - в училище и едва 3 на сто - в семейството, съобщи членът на управителния съвет на сдружението и говорител на Висшия съдебен съвет Светла Иванова.

Увеличава броят на непълнолетните лица, които нарушават Закона за движение по пътищата, кочат данни на Софийската районна прокуратура. За първите 10 месеца на година в нея са внесени 4 обвинителни акта срещу непълнолетни, които са причинили катастрофи с нанесени имуществени вреди и средни телесни повреди. Обвинителните актове срещу непълнолетни за кражба на автомобил са шест, един е актът за незаконно притежание на огнестрелно оръжие.

Споделяне

Още от България