80% от повикванията на линейки по морето не са за спешни случаи

80% от повикванията на линейки по морето не са за спешни случаи

Анализът на Министерството на здравеопазването показва, че 80 процента от повикванията към Спешна помощ на Черноморието всъщност не са спешни или животозастрашаващи. Най-чести сред тях са повикванията за стомашно-чревни оплаквания, респираторни инфекции на дихателните пътища, обриви, слънчеви изгаряния, както и пациенти, самонаранили се, употребявайки алкохол. Това съобщи в петък зам.-здравният министър Мирослав Ненков пред Дарик радио.

В момента по Черноморието работят 11 мобилни, 4 стационарни и 3 екипа в лечебни заведения. Мобилният екип се състои от лекар и сестра или фелдшер и сестра в автомобил. Отделно в Центъра за спешна помощ остава екип, който е на място и може да бъде потърсен от човек, който е дошъл до центъра сам.
“В Несебър имаме 2 мобилни и 1 стационарен, в Поморие – 1 мобилен и 1 стационарен, в Бургас – 5 мобилни екипа и 3 спешни отделения в многопрофилните болници в града, в Созопол – 1 мобилен, 1 стационарен, в Приморско – 1 мобилен, а в Царево – 1 мобилен и 1 стационарен екип. Разпределението не е случайно. То е направено на базата на нуждите и на базата на повикванията, анализирани през годините“, обясни Ненков.

“Искрено се надявам да не се налага да се увеличават екипите. Това би означавало, че имаме увеличаване на повикванията. В случай на нужда, разбира се има възможност за реакция и може да се пренасочат екипи. Това е практика, която е правена в предишни години. Не смятам, че има нужда в момента от засилване на спешната помощ по южното Черноморие“, коментира той.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?