80% от публикациите за министри в централни медии са само позитивни

80% от публикациите за министри в централни медии са само позитивни

80% от публикациите в три водещи всекидневника, в които се споменават имената на определени министри, са твърдо позитивни, а в останалите 20% тонът е неутрален. Негативните публикации са единици. Това показват резултатите от проучване на Гражданско сдружение „Справедливост”, огласени в неделя.

Мониторингът на трите издания е предприет от началото на 2007 г., а към него е прибавено наблюдението и над две телевизии с национален обхват от ноември насам.  

По етични съображения и за да не бъдем обвинени, че се намесваме в медийния пазар, няма да назовем имената на трите вестника и двете телевизии, но ми се струва, че читателите и зрителите сами могат да се досетят за кои точно става дума, каза за Mediapool Чавдар Енчев от сдружението. Изкривяването на информацията чрез представянето ѝ само в една светлина е явление, което не може да се отминава с лека ръка в демократично общество, добави той.  

Положително отразяваните министри са на вътрешните работи Румен Петков, на политиката при бедствия и аварии Емел Етем, на земеделието Нихат Кабил, на околната среда Джевдет Чакъров, на труда и социалната политика Емилия Масларова. Наблюденията са били насочени към тези министри поради сериозното разминаване на положителния характер на публикациите и обществените оценки за министрите.

Интересното е, че дори когато има негативни материали, те не са позиция на медията, а са преразказ на думите на някого. А и самата критика в тези издания е учудващо мека, коментира резултатите от мониторинга юристът Иван Груйкин от сдружението.

Поради разминаването в обществените оценки с характера на публикациите от Гражданската инициатива се усъмнили, че на изданията и на телевизиите се плаща за осигуряване на медиен комфорт на политици. От сдружението са изпратили официални запитвания до Министерския съвет и до няколко министерства извършвани ли са плащания към медии от началото на годината досега.  

Правителствената пресслужба е отговорила на запитването, че Министерският съвет не е извършвал никакви плащания, каза адвокат Груйкин. Министърът на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем отговорила, че е разпоредила да им се даде отговор по питането.

От МВР и социалното министерство не са изпратили отговор, а от агро и екоминистерствата отговорите не са конкретни.

Гражданско сдружение „Справедливост” смята да обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) мълчаливия отказ на МВР и на ведомството на Масларова, както и неясните отговори на земеделското и екологичното министерства.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?