80 скулптури и 20 рисунки на Роден в изложбата "Метаморфози" в София

Експозицията е в НХГ и ще е отворена за посетители 4 месеца - от 30 май до 15 септември

"Целувката". Огюст Роден. Сн. БГНЕС

Как големият френски скулптор Огюст Роден (1840-1917) е създавал произведенията си, разкрива изложбата "Метаморфози" в Националната художествена галерия (НХГ). Официалното откриване е в четвъртък, а за посетители ще е отворена четири месеца - от 30 май до 15 септември, съобщи в сряда директорът на НХГ Бисера Йосифова.

Шестте секции на изложбата представи кураторът от френска страна Софи Биас-Фабиани, уредник в музея "Роден", който предоставя безвъзмездно творбите за изложбата у нас - 80 скулптури от гипс и бронз и 20 рисунки с молив и акварел.

В първата секция зрителите се запознават с фигури от монументалната творба на Роден "Портите към ада". Между тях са прочутата композиция "Мислителят", която изобразява както Данте, така и автора като създател, и "Ева", вдъхновена от "Робите" на Микеланджело.

"Свети Йоан Кръстител" и монументална версия на "Крачещият мъж", отлята от бронз, с тегло около половин тон, и отделни елементи от творбите, са сред акцентите в раздела "Фрагментация на фигурите".

"Минотавърът", "Ирида", "Кентавърката" са между "илюстрациите" на ключовия за Роден метод асамблаж (съчетания от различни фигури или елементи от тях) в едноименния раздел от изложбата.

Кракът на "Мислителят", дясната ръка на "Музата на Уислър" и други се превръщат в самостоятелни скулптури, поставени върху специални постаменти в секцията "Ролята на цокъла".

След 1900 г. уголемяването заема значителна част от творчеството на Роден - показано е в петия раздел на "Метаморфози".

Шестият е посветен на рисунките, които не са предназначени за публика и са показвани чак след 1900 г., обясни Софи Биас-Фабиани.

Като българско-френски културен празник определи изложбата френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан.

"Това е третата голяма френска изложба в НХГ след Дега и Албер Кан и втората, която ще имам честта да открия заедно с премиера Пламен Орешарски. Миналата година открихме експозицията на Жул Паскин, който е български и френски автор. Тази изложба е повече френска, но важното е, че Роден е бил вдъхновител на много български скулптори и догодина ще има изложба на ваши автори - от миналия век и съвременници, в музея "Роден". Целта е да покажем как двете култури взаимно са си влияли и са се обогатявали", каза дипломатът.

Борис Данаилов, куратор на "Метаморфози" от българска страна, отбеляза, че изложбата се вписва в десетилетната традиция в културните отношения между България и Франция да се правят големи изложби, които са скъпи и изискват много усилия, за да се представят за първи път у нас първокласни творби.

"Такива изложби се подготвят и осъществяват в продължение на няколко години и това не съвпада с ритъма на политическите промени в България. Затова няма значение кой е започнал процеса и кой го е завършил - ценни са усилията, влагани през цялото време от всички екипи", посочи Данаилов.

Изложбата струва 370 000 евро, 200 000 евро е наемът за произведенията, но музеят "Роден" ги предоставя безвъзмездно. Останалата сума си поделят българското Министерство на културата, посолството на Франция, Столичната община и три фирми спонсори", каза в отговор на въпрос Давид Вайзман, културен аташе на Франция у нас.

Споделяне

Още от Общество