800 души ще са засегнати от въвеждането на пенсионна възраст за военните догодина

Не е ясно колко ще струват на бюджета по-леките условия за пенсия на бивши военни

Сн. БГНЕС

През следващата година 800 военнослужещи ще имат необходимия стаж, но няма да изпълняват нововъведеното изискване за пенсионна възраст, сочат разчетите на Националния осигурителен институт (НОИ). Досега военнослужещите се пенсионират само с изискване за стаж. Те трябва да са прослужили 27 години, от които две трети в системата, за да получат право на пенсия.

От началото на следващата година обаче освен изискваните 27 години стаж, те ще трябва да имат и определени навършени години – 52 години за войниците, матросите, сержантите и офицерите с младши офицерски звания и 54 години за офицерите със старши и висши офицерски звания. Управителят на НОИ Бисер Петков съобщи, че до момента в НОИ няма данни дали има наплив от желаещи да се пенсионират заради влизащите от началото на следващата година по-тежки условия за пенсиониране на военните.

По думите на Петков няма яснота и какъв ще е финансовият ефект от друга промяна, свързана с пенсионирането на военнослужещите. С приетите поправки в Кодекса за социалното осигуряване беше разширен обхватът на хората, които имат право да се пенсионират при по-благоприятни условия, въпреки че основната идея е да се ограничат пенсионните привилегии на военните.

Досега право да се пенсионират при облекчените условия имаха само действащи военнослужещи, докато от следващата година това ще е възможно за всички “лица, изпълнявали военна служба“. Т.е. привилегиите ще имат и хора, които са минали през системата, натрупали са 18 години стаж в нея и след това са достигнали общ осигурителен стаж от 27 години на друго място. Сега тази категория лица трябва да чака до достигане на редовната възраст за пенсиониране, която е 60 години и четири месеца за жените и 63 години и четири месеца за мъжете. При новите условия обаче те ще могат да се пенсионират на възраст между 52 и 54 години.

Петков коментира, че това предложение е на Министерския съвет, не е гласувано от Надзорния съвет на НОИ и затова от института не могат да представят финансова обосновка с колко ще бъде натоварен бюджетът им от разширяването на кръга от хора, имащи право на ранно пенсиониране.

“В нашия регистър на осигурените нямаме данни кой какъв стаж има и откъде е придобит“, посочи Петков. Той допълни, че не очаква да става въпрос за голям брой лица.

Още не е ясно с колко лева средно се увеличават пенсиите

Оказа се, че НОИ все още няма и разчети с колко лева средно ще се вдигнат пенсиите от 1 април догодина. Досега бе обявено, че пенсиите, отпуснати до края на 2009 година, ще бъдат увеличени с 9.8%, отпуснатите до края на 2010 година – с 8.8 на сто, отпуснатите до края на 2011 – с 5.7 на сто и отпуснатите до края на 2012 година – с 2.2 на сто.

“Нямаме информация за това какъв е средният размер на пенсиите, отпуснати до края на 2009 година, през 2010 година и т.н., за да ви кажем какво ще е средното увеличение“, посочи Петков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?