8000 души евакуирани край Париж заради бомби от войната

Голяма операция по обезвреждането на три авиационни бомби от времето на Втората световна война бе предприета тази сутрин в департамента Сен Сен Дени, северно от Париж, съобщи местната префектура, цитирана от информационните агенции в неделя.

Бомбите са открити по време на железопътни работи в район близо до градовете Ноази льо Сек и Бобини, в доста гъсто населена зона, което наложило евакуацията на около 8000 души. В операцията участват над 300 полицаи.

Около мястото, където са открити бомбите, в момента е създадена зона за сигурност в радиус от 700 м. Сапьорите съобщиха, че те са британско производство. Всяка от тях съдържа 280 кг взривно вещество. Пуснати са през април 1944 г. в хода на масирани бомбардировки, чиято главна цел е била унищожаването на големия железопътен възел край град Ноази льо Сек. При въздушните нападения на британската авиация тогава участвали 150 бомбардировача, които хвърлили върху жп гарата около 3000 бомби, като практически бил разрушен напълно и самият град Ноази льо Сек.

Операцията по обезвреждането на бомбите, която сапьорите провеждат днес, е доста сложна, подчертават местните власти. Експерти не изключват да се окаже опасно да се вдигат авиобомбите и затова да се наложи да се взривяват на място. За тази цел около мястото, където се намират те, са изградени високи насипи, поставени са и тежащи стотици килограми бали от слама, които трябва да попречат да се разлетят осколки. Експерти изразиха мнение, че операцията може да не приключи до довечера, а да бъде отложена за две седмици и да продължи в неделя на 20 септември.

В района на обезвреждането на бомбата се наложи властите да направят промени, засягащи всякакви видове транспорт - затворени са пътни артерии и близък воден канал, водещ към Париж, спряно е и движението на трамваи и влакове.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?