8000 маски тръгват към общопрактикуващите лекари

При спазване на карантината у нас до 3 седмици ще има хубави новини, казват учени от БАН

8000 маски тръгват към общопрактикуващите лекари

8000 маски ще бъдат доставени днес на общопрактикуващите лекари. Това обеща вицепремиерът Томислав Дончев на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Защитните средства пристигат след като общопрактикуващи лекари обясниха, че са заставяни да работят със заразени без никакви защитни средства.

Маски ще бъдат осигурени и за стоматолозите чрез Регионалните здравни инспекции. Не беше уточнено кога ще ги получат те.

Държавата е договорила доставката на редица защитни средства от Турция, Индия, Виетнам и Китай.

Работи се и с българските производители. Общо 4 български фабрики произвеждат защитни облекла. От днес се включват още две, каза Томислав Дончев. Водят се разговори и със 72 български фирми за производство на маски, допълни той.

Рискът за доставките на маските, облеклата и оборудването е в транспорта, заради затегнатите гранични мерки и затварянето на границите, каза главен комисар Николай Николов, началник на пожарната.

Националният щаб препоръчва по-активна работа в ромските общности чрез медиатори, каза ген. Венцислав Мутафчийски. Това означава, че те ще обясняват какво е карантина, как се спазва, как да се предпазят от коронавирус, как се предава заболяването, обясни той.

"Моля, да не звучи като дискриминационна дейност" засиленото присъствие в ромските квартали, каза ген.Мутафчийски. Няколко общини вече наложиха блокада на ромските квартали в градовете и въведоха пропусквателни пунктове.

От днес -19 март, учените от Българската академия на науките (БАН) се присъединяват към екипа на Националния кризисен щаб за борба с заразата у нас. Те ще се включат с експертиза в областта на математическо моделиране в биологията, каза акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН.

Целта е да използваме математически модели, за да можем да имаме прогнози как ще се развива по-нататък динамиката и процесът, свързан с разпространението на коронавируса, посочи той.

"Наши колеги работят още от самото начало с модели, които развиваме в последните години, в рамките на национална програма "Информационни и и комуникационни технологии в областта на образованието, науката и сигурността". Това не е нещо ново, което правим. Работим го от доста време", допълни той.

Анализът показва, че ако се спазва стриктно карантината за около два, три месеца заразата ще отмине, каза представител на БАН. "Ако не се пробие карантината до 3 седмици ще има хубави новини", допълни той.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?