Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

8000 маски тръгват към общопрактикуващите лекари

При спазване на карантината у нас до 3 седмици ще има хубави новини, казват учени от БАН

12 коментара
8000 маски тръгват към общопрактикуващите лекари

8000 маски ще бъдат доставени днес на общопрактикуващите лекари. Това обеща вицепремиерът Томислав Дончев на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Защитните средства пристигат след като общопрактикуващи лекари обясниха, че са заставяни да работят със заразени без никакви защитни средства.

Маски ще бъдат осигурени и за стоматолозите чрез Регионалните здравни инспекции. Не беше уточнено кога ще ги получат те.

Държавата е договорила доставката на редица защитни средства от Турция, Индия, Виетнам и Китай.

Работи се и с българските производители. Общо 4 български фабрики произвеждат защитни облекла. От днес се включват още две, каза Томислав Дончев. Водят се разговори и със 72 български фирми за производство на маски, допълни той.

Рискът за доставките на маските, облеклата и оборудването е в транспорта, заради затегнатите гранични мерки и затварянето на границите, каза главен комисар Николай Николов, началник на пожарната.

Националният щаб препоръчва по-активна работа в ромските общности чрез медиатори, каза ген. Венцислав Мутафчийски. Това означава, че те ще обясняват какво е карантина, как се спазва, как да се предпазят от коронавирус, как се предава заболяването, обясни той.

"Моля, да не звучи като дискриминационна дейност" засиленото присъствие в ромските квартали, каза ген.Мутафчийски. Няколко общини вече наложиха блокада на ромските квартали в градовете и въведоха пропусквателни пунктове.

От днес -19 март, учените от Българската академия на науките (БАН) се присъединяват към екипа на Националния кризисен щаб за борба с заразата у нас. Те ще се включат с експертиза в областта на математическо моделиране в биологията, каза акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН.

Целта е да използваме математически модели, за да можем да имаме прогнози как ще се развива по-нататък динамиката и процесът, свързан с разпространението на коронавируса, посочи той.

"Наши колеги работят още от самото начало с модели, които развиваме в последните години, в рамките на национална програма "Информационни и и комуникационни технологии в областта на образованието, науката и сигурността". Това не е нещо ново, което правим. Работим го от доста време", допълни той.

Анализът показва, че ако се спазва стриктно карантината за около два, три месеца заразата ще отмине, каза представител на БАН. "Ако не се пробие карантината до 3 седмици ще има хубави новини", допълни той.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

12 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Десен бесен
    #12

    Е, как бе? Нали вожда каза, че няма проблем с маските и почваме да изнасяме? Само за сведение, Китай праща на Сърбия 5 МИЛИОНА маски и няколкостотин респиратора!

  2. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
    #11
  3. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
    #10
  4. A.Aleksiev
    #9

    Е да, ама с електронното правителство кво ще ги правим калинките и калинчовците- вкупом ненужни ще станат, ще изпукат от глад!

  5. Естествено
    #8
    Отговор на коментар #6

    Къде ще ти слушат шубелийте проф. Кантарджиев. ☺ За тях авторитет е Албер Камю с "Чумата". ☺ А наШте "управленци" пък съвсем. Не само малкия бизнес приключи. И туризма отива натам.

  6. Kruger
    #7

    Не исках да ги пиша в един коментар, за да не стане дълго. Но архивите и статистиката си стоят. И продължават по същич начин, но не сме се затюхкали като сега от много по-малко. Световната здравна организация (27 ноември 2019): Всяка минута в света умира по 1 човек след усложнения от грип. Годишно епидемиите причиняват почти 5 милиона случаи с тежки усложнения. В Европа над 50 милиона са засегнати от грипа всяка година. 70 000 от тях умират. А близо 40% от смъртните случаи поради грип са сред хората над 75 г. https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/vsjaka-minuta-v-sveta-umira-po-1-chovek-sled-prekaran-grip.html

  7. Kruger
    #6

    Проф. Кантарджиев (22 януари 2019): "Хората у нас, които всяка година умират от усложненията на грипа, са от 1000 до няколко хиляди. Точната бройка обаче е недоказуема, тъй като не може да е ясно дали възрастен човек не е починал от заболяването, от което е страдал, докато същевременно е боледувал от грип." https://dariknews.bg/novini/bylgariia/prof.-kantardzhiev-tochnata-brojka-na-pochinali-ot-grip-e-nedokazuema-2143692

  8. bobacko
    #5

    Тоя "мислител" трябва да даде отговори в прокуратурата къде отидоха похарчените над 1 милиард лева за електронно правителство, а електронно правителство няма и не се очертава скоро да има. А е толкова необходимо при сегашната обстановка.

  9. Естествено
    #4

    Доколкото една маска е ефективна 2 часа, 2 000 ДжиПи-та ще имат защита цял един ден. ☺

  10. Естествено
    #3
    Отговор на коментар #2

    Да, ама с "мерки" става като в Банско. ☺

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.