830 хиляди работни места в сектора на услугите ще бъдат изнесени от САЩ до края на 2005 година

Изнасянето в чужбина на дейности от сектора на услугите вероятно ще засегне 830 000 работни места в САЩ до края на 2005 г. и става по-бързо от прогнозираното темпо, сочи проучване на компанията Форестър рисърч, цитирано от АП и Франс прес.

В предишно свое изследване Форестър посочваше, че 588 000 работни места вероятно ще бъдат изнесени от САЩ до 2005 г., но компанията преразгледа към повишение с 40% средносрочната си прогноза. За сметка на това обаче Форестър внесе само незначителна корекция в дългосрочните си предвиждания (до края на 2015 г.), посочвайки, че дотогава от САЩ ще бъдат изнесени 3,4 милиона работни места.

Първоначално експертите на изследователската компания планираха, че извън границите на страната ще бъдат изнесени 3,3 милиона работни места. Една от причините за ревизираната прогноза на Форестър е, че американските компании започнаха да "опипват почвата" с малки проекти, които дават удовлетворителни резултати. Именно това кара фирмите да планират разрастване на дейността си в чужбина, допълва Форестър.

Същите тези дружества ще имат основен принос за растежа, допълва компанията. Все по-новите технологии, предлагани от компаниите, които са навлезли в страните с ниски разходи за работна сила, ще поощряват американските фирми да изнасят повече дейности от сферата на услугите.

Големите от сектора на технологичните услуги като Ай Би Ем и Аксенчър решиха да развиват предлагането си от страни с ниски разходи за заплати като Китай, Индия или Филипините, а това също ще ускори общата тенденция на изнасяне на работни места.

По БТА

Още от Бизнес