85 души са ранени при социалните протести в Испания

85 души са ранени, включително 50 полицаи, при снощните ожесточени сблъсъци на протестния "Марш на достойнството" в Мадрид, в който участваха повече от 60 000 жители на Испания.

Походът започна преди около месец по призив на социалните движения и накрая в испанската столица пристигнаха колони от демонстранти от различни краища на страната. Те преминаха през основните пътни артерии на града и накрая шествието завърши с митинг на площад "Колумб". Протестиращите се отправиха към централата на управляващата Народна партия. Те хвърляха камъни, бомбички и други предмети. В отговор полицията използва палки и сълзотворен газ.

Демонстрантите настояват за социална справедливост и човешки права, протестират срещу политиката на правителството на десноцентристката консервативна Народна партия, насочена към намаляване на социалните разходи.

"Политиката на правителството на Мариано Рахой носи на хората страдания, бедност и глад, докато печалбите на банките и големите компании продължават да растат. Ето защо ние настояваме за оставката на правителството", заяви представителят на профсъюза на работниците от Андалусия Диего Канямеро.

Споделяне

Още от Свят