85% от решенията на КЗК се потвърждават от съда

Регулаторът отново поиска затвор за участие в картели

85% от решенията на КЗК се потвърждават от съда

Огромната част от решенията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) – 85%, се потвърждават от съда, което създава правна сигурност за бизнеса у нас, отчете председателят на КЗК Петко Николов седмици преди да напусне поста.

"Това означава, че с решенията комисията си утвърждава принципа на правната сигурност и създава предвидима правна среда за стопанските субекти", коментираха от ведомството на пресконференция във вторник.

Само 4% от делата пред Върховния административен съд завършват в полза на обжалващите постановленията на КЗК, а 11-12% от казусите се връщат за ново разглеждане.

КЗК не разполагат със справка на потвърдените санкции по видове производства – например за монопол, картели, обществени поръчки, господстващо положение и др., но обещаха да предоставят тази информация в следващите дни. В областта на обществените поръчки според комисари дори около 90% от решенията на КЗК се потвърждават.

Наложените глоби от антимонополния орган през 2015 г. са на стойност 25 млн. лв., но до момента са събрани едва 1 млн. лв. от тях заради дългите съдебни процедури по обжалване.

От началото на годината пък са наложени санкции за 9 млн. лв. за нелоялна конкуренция. Една от най-големите глоби, наложени от антимонополната комисия през 2016 г., възлиза на 4.7 млн. лв. и е на "Емаг" (eMAG, "Данте интернешънъл") за подвеждащи промоционални кампании като "Черен петък", "Crazy Days", "Революция на цените" и "Ловци на намаления". От компанията се заканиха да съдят регулатора и обясниха, че са готови да стигнат дори до Европейската комисия.

Петко Николов за пореден път потвърди искането на комисията – да се търси наказателна отговорност за участниците в картели. КЗК апелира за тази мярка от седем години, твърди председателят ѝ.

От началото на годината КЗК е образувала 10 производства за картел и се е произнесла с 10 решения. По този показател българската комисия е най-активна сред антимонополните органи в ЕС, твърдят от ведомството.

По картела за горивата до момента са направени 7 претърсвания, като се очаква в началото на юли комисията да обяви дали ще претендира за нарушение срещу разследваните петролни компании или не. По-рано КЗК се застрахова с обяснението, че картелното споразумение на пазара за горива е трудно за доказавне.

През 2015 г. КЗК е образувала 726 производства. Приоритет в антитръст сферата е бил сектор "Енергетика". Осем решения са постановени в сферата на електричеството, като са наложени значителни глоби на ЕРП-ата. Една от големите санкции – за 14 млн. лв., бе наложена на "Енерго Про Продажби" заради отказ на дружеството да снабди цех с ток, като по случая тече съдебно дело.

Комисията е засекла ръст в нелоялната конкуренция през миналата година. В тази сфера са установени 43 нарушения, а наложените глоби са в размер на 4 милиона лева. Най-честото нарушение е имитация на марка, като в случая с таксиметровите компании често има отказ от съдействие на фирмите-ответници, поради което се търси помощта на органите на реда.

Годишният отчет на КЗК вече е внесен в парламента, каза още Петко Николов. Не е ясно обаче дали той ще бъде разгледан преди предстоящия избор на ново ръководство, който се точи над половин година.

До 9 юни депутатите и парламентарните групи имат срок да внесат предложенията си за нови комисари. До момента обаче няма нито една внесена кандидатура.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?