85 журналисти, артисти и политици подкрепиха Иван Гарелов за шеф на БНТ

85 журналисти, артисти и политици подкрепиха Иван Гарелов за шеф на БНТ

Двайсет дни преди СЕМ да изслуша деветимата кандидати за генерален директор на БНТ, 85 души разпространиха подписка в подкрепа на кандидатурата на журналиста и някогашен водещ предаването "Панорама" Иван Гарелов.

В списъка са имената на учени, певци, артисти, политици от близкото минало, юристи и журналисти. Любопитен момент е, че сред тях е и друг кандидат за поста – Емил Кошлуков, който също е кандидат за генерален директор на БНТ.

Освен него в подкрепа на журналиста са се обявили колегите му Тошо Тошев, Явор Дачков, Валерия Велева, Милена Милотинова, Лили Маринкова, Петя Владимирова, Велислава Дърева, Милен Цветков, Иво Беров, Мартин Карбовски и други. Зад него застават и депутатите от БСП Александър Симов и Елена Йончева.

Гарелов получава подкрепата и на Михаил Неделчев, Богомил Бонев, Димо Гяуров и Соломон Паси. Както и на Борислав Цеков от Института за модерна политика, а също и на пиар експерта Джими Найденов. За кандидатурата му се застъпват и певците Тони Димитрова, Орлин Горанов, Белослава, Васил Найденов и Георги Христов.

Сред представителите на научните среди, които подкрепят Иван Гарелов, са академиците Антон Дончев, Благовест Сендов, Светлин Русев и Стефан Воденичаров, както и професорите: Божидар Димитров, Андрей Пантев и други.

Деветимата кандидати за БНТ ще бъдат изслушани на 21 и 22 август, а новият директор на националната телевизия ще бъде избран ден по-късно - на 23 август.

Иван Гарелов е единственият от деветимата претенденти, който е съпричастен към бившия репресивен апарат на Държавна сигурност. Такива са и част от подкрепилите го публично имена.  

Той също така е и единственият претендент за шефския пост в обществената медия, който публикува концепцията си за нейното развитие.

"Моята цел е БНТ да стане силна българска обществена телевизия. Все още БНТ е обществена номинално и държавна реално", пише в нея Гарелов.

"Професионалният ми опит досега не ме е подвеждал, а сега не вижда удобното за БНТ решение в следването на масовия "вкус”, нито в раболепност спрямо статуквото, защото то "дава парите”, казва в концепцията си журналистът.

Да си конюнктурен и имитатор на т.нар. печелившо пазарно поведение днес означава сам да се наредиш сред губещите, просто защото вятърът на промените ежечасно издухва установените величини - от политическите (вътрешни и външни) до технологичните, смята той.

Според него "хаотичната и разхвърляна програма на четирите канала е пълна с предавания, непомръднали в своето съдържание от тоталитарно време. Две са главните причини за този резултат: 1. липсата на иновативно мислене, интелектуално безсилие и главно на професионален интерес у съставителите на програмата, концентрирани върху лична изява и материална изгода; 2. липсата на нормална логика при изграждането на структурата на БНТ. Тя е създавана през годините по случайни критерии, които в основата си не са променени и до днес".

Споделяне

Още по темата

Още от България