Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

8500 души, регистрирани в бюрата по труда през януари

2 коментара

Близо 8500 души са загубили работата си през януари и са се регистрирали в бюрата по труда, съобщиха в четвъртък от Агенцията по заетостта.

Така броят на регистрираните безработни е нарастнал с 3.7 на сто в сравнение с предходния месец и е достигнал 240 782 души.

От агенцията обаче уточняват, че това е най-ниският прираст спрямо месец декември от 1994 г. насам. В сравнение със същия месец на 2008 година броят на безработните намалява с 32 498 души, или с 11.9 на сто.

Като цяло равнището на безработицата за страната през януари нараства спрямо декември с 0.23 процентни пункта, до 6.50 на сто. В сравнение със същия месец на предходната година равнището на безработица е с 0.88 процентни пункта по-ниско.

През януари 2009 г. в осем области равнището на безработица остава по-ниско от средното за страната - София-град /1.3 на сто/, Бургаска /3.99 на сто/, Габровска /4.24 на сто/, Варненска /4.89 на сто/, Пловдивска /5.27 на сто/, Старозагорска /5.28 на сто/, Пернишка /5.41 на сто/ и Русенска /6.19 на сто/.

В останалите 20 области равнището на безработица е над средното и най-високите му стойности продължават да се отчитат в областите Търговище /12.74 на сто/, Шумен /11.91 на сто/, Смолян /11.33 на сто/, Монтана /10.96 на сто/, Разград /10.66 на сто/ и Видин /10.36 на сто/.

От агенцията отчитат, че е нараснало предлагането на работна сила на пазара на труда. Нараства входящият поток от безработни, освободени след приключване на субсидирана заетост, както и освободени от работа в сезонни дейности. В началото на годината е констатирано, че във всички сектори се наблюдава спад на нивото на поръчките и затруднения, свързани с недостатъчното търсене. Наблюдава се засилена регистрация на хора, освободени от различни фирми, без да е извършено масово уволнение.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Bandi
    #2

    Alo, obadete se na Gono Sirishtniko i na Maslarkata, oni che vi doopravjat !!!

  2. Хари
    #1

    В Габровско безработицата е 4,24,а заетоста е около 56%. Къде се губят другите Кой ще отговори защото Масларова незнае или не иска да каже.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.