859 учители доказано са с коронавирус

Около 1% от преподавателите са заразени за месец и половина

859 учители доказано са с коронавирус

859 учители, което е около 1% от работещите в системата 90 000 преподаватели, са с положителни проби за коронавирус от началото на учебната година насам, сочат последните данни на Министерството на образованието и науката. 

По последни данни заразените ученици са 623. Карантинирани са близо 13 000 ученици и 117 паралелки. 

За пореден ден МОН обясни, че решенията за преминаване към онлайн обучение ще се вземат на локален принцип, тъй като има и училища без доказан случай на коронавирус. 

"Даваме възможност да се взима решение, което е обусловено от ситуацията в съответната община или област, както и от конкретната ситуация в даденото училище. За щастие има и учебни заведения, където не са регистрирани случаи на коронавирус", заяви пред btv зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. 

По думите ѝ е много важно малките ученици от начален етап да бъдат присъствено в класната стая.

"Локалният принцип е много по-верният в случая, защото имаш пряк поглед върху ситуацията - какъв е броят на отсъстващите ученици, на отсъстващите учители, на карантинираните ученици, учители или паралелки", посочи Михайлова. 

Според нея е важно да се вземе предвид и преобладаващото мнение на родителите. Михайлова даде пример с училище в Търговище, където са подадени над 200 молби от родители за преминаване към дистанционно обучение.

Таня Михайлова припомни, че дистанционните часове са с продължителност 40 минути за гимназистите, 30 минути за учениците между 5 и 7 клас и 20 минути за децата в начален курс.

Споделяне

Още по темата

Още от България