86% от българите искат пълна забрана на пушенето, твърди здравното министерство

Около 86% от българите подкрепят пълната забрана на тютюнопушенето на обществени места, сочат данните от електронно допитване на Министерството на здравеопазването.

Проучването е проведено за периода 5 март-15 април и в него са участвали 368 българи. Все пак трябва да се отбележи фактът, че едва 5% от анкетираните са бивши пушачи, а близо 7% - настоящи пушачи. Допитването е част от кампанията за ограничаване на пушеното, организираната от Европейската комисия.

11 на сто от анкетираните са срещу частична забрана за пушене на обществени места, а 3% се обявяват срещу каквито е да било ограничения на тютюнопушенето.

Интересен е фактът, че около 59% от активните пушачи също са за ограничаване на цигарите на публични места – над 27% са за обща, а 31.8% са за частична забрана. Близо 41% от тютюнджиите са категорични, че пушенето в заведения, офиси трябва да е разрешено.

Както може да се очаква 90% от непушачите подкрепят мерките за тотално ограничаване на цигарите, а процентът при бившите пушачи е дори по-голям – 94%.

В края на февруари правителството запази досегашния по-либерален режим и отхвърли предложението на здравното министерство за тотална забрана на пушеното на публични места, заложено в Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето. В момента продължава да действа изискването в заведенията да има отделни маси за пушачи и непушачи.

Само четири страни в Европа са приели тотална забрана за пушене на обществени места.

15% от всички смъртни случаи в ЕС могат да се припишат на вредния порок. У нас всяка година 3500 души умират от заболявания, причинени от тютюнопушенето.

Споделяне

Още от България