87 от кандидат-депутатите са свързани с ДС и разузнавателните служби

Най-много са от БСП, в листите на "Демократична България" няма нито един

87 от кандидат-депутатите са свързани с ДС и разузнавателните служби

Общо 87 от кандидатите за народни представители са свързани с бившата Държавна сигурност (ДС) и разузнавателните служби на Българската народна армия. Повечето от тях вече са били оповестени като такива, става ясно от решение на комисията по досиетата, публикувано във вторник.

Кандидатите за депутати са общо 5 962. Проверени от комисията са 2 620 от тях, а 3342 не подлежат на проверка, защото са родени след 16 юли 1973 г.

За 15 от кандидатите на БСП е установено, че имат връзки с бившата Държавна сигурност. От ВМРО те са 7, от ДПС – 8, а в листите на ГЕРБ е само един.

Двама сътрудниците на ДС в листите на "Изправи се! Мутри вън". Това са издигнатият в Сливен Христо Илиев и Марияна Чонова Сарафова, която е кандидат от Пловдив област. От коалицията съобщиха, че са ги призовали да напуснат листите. 

В "Има такъв народ" те са трима.

"Демократична България" няма в листите си сътрудници на бившата Държавна сигурност.

Комисията е установила един кандидат в "Републиканци за България", който е в листата в Шумен. Става дума за Валентин Въков, който обаче обяви, че се оттегля от изборната надпревара, защото "не желае намеци свързани с професионалното му минало" да влияят на дейността на партията.

В листите на АБВ са открити четирима. В обединението Воля- НФСБ свързаните с ДС кандидати са 8, а във "Възраждане" - трима.

Списъкът на кандидатите за народни представители с установена принадлежност към Държавна сигурност може да видите ТУК

Споделяне

Още от Избори 2021