Прокуратурата открила в тефтерите на служителите от СДОТО:

875 телефонни номера подслушвани незаконно по времето на Цветанов

"Къртовски труд е в момента да се установи кои са абонатите на телефоните", казва Цацаров

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е установила 875 телефонни номера, които при управлението на Цветан Цветанов в МВР са били подслушвани незаконно от закритата вече Специализирана дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО).

Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който съобщи в четвъртък, че колегите му вече са приключили с прегледа на тефтерите, в които служителите на СДОТО са описвали работата си.

"Прегледани са най-сетне всички работни тефтери на всички оператори на мобилни станции в СДОТО, това е къртовски труд. Къртовски труд е в момента да се установи кои са абонатите на телефоните, по които е работено и за които няма издадено разрешение. В момента чакаме да разберем кои са 875 лица, чийто телефонни номера фигурират в бележниците, но за тях няма разрешение", коментира главният прокурор преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет.

Цацаров добави, че негов колега е разпознал телефонния си номер сред тези, които фигурирали в прегледаните тефтери. Уточни и, че "познати телефони сред тях има – чакаме справката от мобилните оператори".

"Прокуратурата прави всичко възможно, за да осъществи, първо заместване на всичко това, което експертът, един човек, изключително компетентен и бих казал много добър, като човек и учен, не можа да направи, поради този инцидент, в който загина", коментира още ръководителят на прокуратурата по отношение на разследването за нерегламентирано подслушване в МВР, по което Цветанов вече получи обвинение.

Покойният вече зам.-председател на БАН бе ангажиран с експертиза на данните от техниката за мобилно подслушване, които бяха изтрити още преди началото на проверката в МВР в началото на април.

Запитан дали разследващите имат подозрения, че автомобилната катастрофа, в която загина проф. Николов може да не е била предизвикана случайно, Цацаров, заяви: "Подозрения може да има, когато те се основават на конкретни факти, а такива факти за момента липсват".

"Нашето намерение е Костинброд да влезе в съда. След като до два месеца ще има обвинителен акт, до месец се очаква, че ще има съответните обвинения", обяви той по отношение на разследването за надпечатаните бюлетини за парламентарните избори, открити в печатницата "Мултипринт" в Костинброд по сигнал на Мая Манолова.

Главният прокурор коментира и развитието на делото срещу бившия премиер Сергей Станишев за изчезналите секретни доклади от деловодството на Министерския съвет, за което сигнал до прокуратурата бе подаден още в началото на мандата на ГЕРБ през 2009 г.

"Ние сме длъжни да се съобразим с указанията на съда, но не ми е ясно какво трябва да направим, за да няма връщане за четвърти път. Прокуратурата ще вземе решение какво да направи или ще прецени, че няма престъпление или ще поиска имунитета на Сергей Станишев и делото за 4-ти път ще бъде внесено в съда. Скоро ще има решение", каза лаконично Сотир Цацаров.

Казусът забуксува сериозно, след като на три пъти бе връщан от Софийския градски съд на прокуратурата за отстраняване на съществени процесуални нарушения и неясноти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?