88 чиновници уволнени за корупция, двама са осъдени

88 чиновници уволнени за корупция, двама са осъдени

Осемдесет и осем служители на държавната администрация са уволнени за корупция през първото полугодие на 2007 г., сочат данните от отчета за изпълнение на Стратегията за прозрачно управление, превенция и противодействие на корупцията за периода януари-юни т. г. В четвъртък правителството прие отчета и програма за изпълнение на стратегията за вторите шест месеца на годината. Отчетът изобилства със статистически данни, които трудно могат да бъдат осмислени от неподготвени хора.

Информацията за отчета, съдържащ 100 страници, подготвена от правителствения пресцентър и разпространена сред журналистите, съдържаше данни, които впоследствие бяха коригирани. Така първоначално бе съобщено, че 34 са уволнените за корупция, впоследствие числото бе поправено на 88. Не стана ясно грешката дали е в правителствения пресцентър или МВР до последно е сглобявало отчета си и е обобщавало данните си.   

Държавното обвинение е сезирано по 81 случая, двама уличени са осъдени с влязла в сила присъда.

Сред изнесените данни няма посочени конкретни имена и случаи на корупция. Не е ясно на какви нива са разкритите корумпирани държавни чиновници.

Заради съмнения за рушветчийство петима служители на администрацията са временно отстранени от длъжност, а други осем са преназначени с оглед „извеждане от корупционна среда”. Образувани са 77 дисциплинарни производства. И тези числа бяха поправени впоследствие и преназначените се оказаха 35. 

До 30 юни т. г. на горещите телефони за сигнали за корупция са приети 5507 обаждания. В 48 от тях се съдържат конкретни данни за корупционни деяния. Чрез интернет-страницата на МВР са получени 370 сигнала. В 104 от тях има информация за корупция, а 95 се отнасят за служители на силовото ведомство и по тях са назначени проверки.

От началото на годината агенция "Митници" е работила върху повече от 600 преписки, извършени са 162 проверки и вътрешни разследвания по сигнали и жалби, образувани са 37 дисциплинарни производства срещу митнически служители и са наложени 35 дисциплинарни наказания. Уволнени са девет служители. Три сигнала са предадени на прокуратурата за случаи на извършени престъпления от митнически служители.

Мобилните групи за контрол и наблюдение са извършили над 7000 проверки и една специализирана операция на територията на цялата страна. Проверени са 7338 лица, 2540 превозни средства, 121 търговски обекта, 15 влака, 15 кораба.

За полугодието са образувани 20 дисциплинарни производства срещу служители на приходната администрация. 20 служители са уволнени, в 6 от случаите е сезирана прокуратурата..

Данъчните подхващат десет политици без декларации в Сметната палата

Десет лица, заемащи постове във висшите органи на държавата, които не са подали имотни декларации в Сметната палата, ще бъдат основно проверени от органите на Националната агенция на приходите (НАП). Тази мярка за предотвратяване на корупцията по високите етажи на властта е записана в стратегията за борбата с нея, доклад по изпълнението на която бе изслушан в правителството в четвъртък. Имената на десетимата представители на властта бяха оповестени от палатата.

Същата мярка – проверка от НАП, ще бъде приложена и по отношение на политическите партии и юридическите лица с нестопанска цел, които не са подали в срок отчетите и декларациите си. Това са 253 политически партии (70% от регистрираните), които не са се отчели за миналата година. Списъкът с наименованията им е публичен в сайта на палатата.

Според Закона за политическите партии, те ще бъдат санкционирани и като бъдат лишени от държавна субсидия до произвеждането на следващите парламентарни избори.

По искане на МВР, следствието и прокуратурата, Националната агенция за приходите (НАП) е стартирала 108 ревизии - 15 на физически и 93 на юридически лица. Проверките още не са приключени. По данни на държавното обвинение от края на февруари 2006 до февруари 2007 година са приключени 1706 досъдебни производства, свързани с корупция, като 599 са внесените прокурорски актове в съда. Осъдени са 427 лица, а 297 са с влязла в сила присъда. 129 са оправдани, 55 са с влязла в сила оправдателна присъда. Сред обвинените има трима кметове на общини, началник на отдел в териториално управление на митниците, митнически инспектори и т. н.

Изнесените числа от отчета ще бъдат представени в Брюксел в рамките на българския доклад за хода на реформите в съдебната система и противодействието на престъпността и корупцията.

По време на финалния етап от подготовката на България за присъединяване към ЕС, страната ни бе многократно предупреждавана от Европейската комисия да засили борбата с корупцията по високите етажи на властта. Отправяни бяха и критики, че до момента няма нито един високопоставен представител на властта с осъдителна присъда за корупция.

По преценка на Брюксел редовните доклади на страната за състоянието на вътрешните ѝ работи и правосъдието досега са били незадоволителни.

Споделяне

Още от България