89-годишен нацистки престъпник бе предаден от САЩ на Германия

Джон Демянюк, който бе експулсиран във вторник от САЩ в Германия, бе задържан в затвор в Мюнхен, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

89-годишният украинец с рождено име Иван Демянюк ще бъде съден в Германия по обвинения, че е бил надзирател в нацистки концлагер през 1943 г. и е участвал в избиването на поне 29 хиляди евреи. В затвора му бе направен медицински преглед, след който лекарите определиха неговото състояние като стабилно.

Германският адвокат на Джон Демянюк обжалва заповедта за арест на клиента му. Той се аргументира, че няма солидни доказателства в подкрепа на вината на родения в Украйна и лишен през 2002 г. от американско гражданство Демянюк, и освен това постави под съмнение юрисдикцията на германското правосъдие върху случая.

Президентът на Германския централен съвет на евреите Шарлоте Кноблох заяви, че процесът срещу 89-годишния Демянюк ще е "надпревара с времето". Делото, което може да се окаже последно срещу нацист, е важно, тъй като показва, че за такива престъпления няма давност, подчерта тя.

Споделяне

Още от Свят