89-годишната вдовица на Тито Йованка Броз е болна от рак

89-годишната вдовица на Тито Йованка Броз е болна от рак

Клиничният център в Белград съобщи, че след интензивната терапия и положените грижи, има леко подобррение на състоянието на вдовицата на бившия президент на СФРЮ Йосип Броз Тито Йованка Броз, но то все още е нестабилно, съобщава белградският вестник "Блиц".

Лекарите са констатирали, че вдовицата на Тито има рак на кожата. Йованка Броз е под постоянен, интензивен лекарски надзор и нейното състояние се следи постоянно.

Чувствам голямо задоволство, че толкова хора ме подкрепят и се интересуват как съм, казала Йованка Броз на д-р Златибор Лончар, директор на  Спешния център, когато той я посетил вчера в болницата. Тя е в съзнание и е психически стабилна, но състоянието ѝ остава тежко,  защото има рак на кожата в напреднал стадий, съобщи Лончар.

Йованка бе приета в болницата заради инфаркт, който прекарала на крак. Пред шоковата зала Б, в която е настанена вдовицата на Тито, вчера през целия ден дежуреше полиция, отбелязва вестник "Блиц".

Сестрата на Йованка Нада Алексич е посетила болната, но не в предвидените часове за визитации. Сестрата на Йованка е единствената, която редовно е посещавала вдовицата на Тито. Именно тя повикала бърза помощ в петък, когато на Йованка ѝ прилошало, пише белградският вестник.

Йованка е родена през 1924 г. в Лика. Тя и Тито бяха женени от 1952 г до неговата смърт през 1980 г. Оттогава тя живее изолирано в белградския квартал Дедине. Преобладава мнението, че крайната ѝ изолация е последица от големите проблеми, които имаше след смъртта на Тито, когато цялото ѝ имущество бе национализирано и бе поставена под домашен арест.

Правителствена комисия съобщи през 2006 г., че Йованка Броз живее в относителна бедност и апартаментът ѝ в Белград не е поддържан от арестуването ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани