89 пъти "аз", "мене" и "Георги Близнашки" за 26 минути

Откровенията на Близнашки: "Бях най-известната фигура на площада"; "Бих пил кафе с Местан. Няма Борисов да излезе по-гъвкав от мен"

Бойко Борисов и Георги Близнашки. Снимка: БГНЕС

"Аз съм Георги Близнашки, аз съм силен човек, офицер от запаса, първенец на випуска от 76-та, така че не се страхувам от всички тези нападки"; "Самуил Български - това е моят паметник, аз взех решение да стои в сърцето на София...; "Аз съм полагал основите на националната държава, на демократичната национална държава след 10 ноември..."; "За съжаление не съм бил съветник на Тодор Живков, но той се е интересувал от моето мнение за юлската концепция на БКП...; "Ако сринат тази конституцията, запомнете какво ви казвам, защото това ще се разказва от следващите поколения..."

Това са само част от изявленията на бившия служебен премиер Георги Близнашки пред бТВ в петък, където за пореден път обясняваше как се превърна от протестиращ срещу модела #КОЙ в съветник на ДПС за промените в конституцията и съдебната реформа, срещу която се обяви. Без претенции за "екзактност", Mediapool успя да изброи поне 89 пъти, в които само за 26 минути Близнашки употреби на местоимението "аз" и "мене", както и Георги Близнашки, говорейки за себе си в трето лице.

"Бях най-известната фигура на площада, не знам дали знаете"

"Това, което искам да кажа е, че професорът по конституционно право вижда малко по-дълбоко, по-далеч от мнозина, които протестират просто защото такава е паролата на деня. Между другото, бях най-известната фигура на площада, не знам дали знаете. Радан Кънев никой не го познаваше още по това време. Той минаваше с раничката на гърба и кимваше, много учтиво ме поздравяваше всеки път като се разминавахме", заяви проф. Близнашки.

Той вмъкна, че името му е било записано с големи букви в Алма матер, а неговата позицията за Делян Пеевски е станала причина студентите да окупират Софийския университет. "Не можеш с късна дата да заличиш всичко това!", каза още бившият служебен премиер.

Протестирал срещу Пеевски и заплахата да бъде унищожена ГЕРБ

"Протестът беше за това, че медиен магнат беше сложен начело на тайните служби, въпреки че няма никакъв опит. Беше променен законът за ДАНС, за да може един човек да бъде назначен. Те бяха готови да нарушат законите на държавата, за да създадат политическа полиция”, заяви конституционалистът по адрес на БСП и ДПС.

Той направи и важното уточнение, че е протестирал само срещу олигархията, а и срещу заплахата "да бъде унищожена със сила най-голямата партия – ГЕРБ".

Нека Пеевски си гледа бизнеса и не се бърка в политиката

"Участвал съм в протестите срещу назначението на Пеевски за шеф на ДАНС. Радвам се, че успяхме. Не се познавам с Пеевски, не съм говорил с него. Нека Пеевски да си гледа бизнеса и да не се бърка в политиката. Това бих казал", коментира още Близнашки.

"По никакъв начин не може да се сложи знак за равенство между една българска легитимна партия, каквато е ДПС и един от нейните депутати - Делян Пеевски. Аз не го познавам този човек", продължи той.

Аз съм широкоскроен. Какво означава обидата в политиката?

В отговор на въпроса "Кой предложи Близнашки" за експерт в конституционната комисия, обяснението беше: "Обади ми се депутатът от ДПС Четин Казак, юрист, стар мой познайник, бяхме заедно в Европейския парламент и поддържаме много добри човешки отношения. Поиска среща, поговорихме, сподели идеята..."

"Двамата се смяхме се по темата, че преди време бяха отправени много остри критики от тяхна страна към мен, но казах: "В името на конституцията приемам да бъда експерт към временната комисия на Народното събрание".

"Аз съм широкоскроен. Какво означава обидата в политиката? Това е въпрос на гледна точка". Така Близнашки коментира думите на лидера на ДПС Лютви Местан, казани от парламентарната трибуна по адрес на служебния министър-председател Близнашки: "Зад претенцията ви на конституционалист извира фигурата на най-слабия служебен премиер и най-слабия премиер в историята на България. Вие бяхте една маша".

Бих пил кафе с Местан. Няма Борисов да излезе по-гъвкав от мен.

Сега Близнашки заяви, че би пил кафе с Лютви Местан, за да му обясни, че е бъркал, когато го нарече "маша".

"Не съм се срещал още с г-н Местан, но няма пречка да изпием по едно кафе, както направиха те двамата с Бойко Борисов. Няма Борисов да излезе по-гъвкав от мен... Тук залогът е огромен, залогът е конституцията", даде заявка Близнашки, който наскоро каза в друго интервю, че има голяма заслуга за връщането на власт на Бойко Борисов.

"Това, което правя напоследък и изглежда неразбираемо за много хора, е нещо, което е в защита и в името на Конституцията на Република България. Не става дума за политически ангажименти, никой не променя оценките си, позициите си по едни или други въпроси", декларира още Близнашки.

За съжаление не съм бил съветник на Тодор Живков

"Участвал съм в работата на всички конституционни комисии, избирани от парламента", каза той, обяснявайки как едно от най-естествените неща е ДПС да го покани като свой експерт в конституционната комисия и той да приеме.

"За съжаление не съм бил съветник на Тодор Живков, макар че няколко пъти съм се срещал с него и той се е интересувал от моето мнение", разкри професорът.

Но пък за да обясни как и сега нямал нищо общо с ДПС, се обърна към водещия Антон Хекимян с думите: "Вие сте арменец, нали. Имате нещо арменско в името си. Преди време подписах декларацията на интелектуалците за признаване на арменския геницид. Моят добър приятел Хайгашот Агасян ми се обади и му казах: "Разбира се, че ще подпиша. Това е част от националното самосъзнание на българския народ. Та от тази гледна точка, това е добре известно на ДПС. Мисля, че съм единственият от стоте интелектуалци, който получи специално писмо от турския посланик, на три страници...."

Сребрелюбие? В никакъв случай!

"Сребрелюбие? В никакъв случай, аз не получавам пари по някакви грантове. За разлика от моите колеги, които са се подписали срещу мен. Георги Близнашки не е откраднал нито една стотинка за тези 25 години на българския преход. За разлика от много други. Аз работя про боно", обяви Близнашки .

"Аз не съм Костовист и никога няма да стана!", декларира той по повод критиките, които отнесе от депутата от Реформаторския блок Атанас Атанасов, който преди него беше в студиото на бТВ.

Близнашки коментира и провосъдния министър Христо Иванов. "Където е Христо Иванов, обикновено Радан Кънев се влачи след него", каза той. По думите му Иванов е "творение" на президента Плевнелиев. "Той ми го предложи, аз изразих своите резерви, че е неизвестен, но той настоя да му се даде шанс като на млад човек”, обясни той.

Аз не се поддадох на натиска в полза на "Юлен"

Проф. Близнашки изтъкна и заслугите си за опазване на ски зоната над Банско.

"Много силна обида ми нанесе вчера екологът Борислав Сандов. Поех ангажимента, че като министър-председател аз няма да допусна посегателство върху парк Пирин. Тогава вече имаше решение на Министерския съвет, прието "на подпис" в полза на фирма "Юлен", всички знаем кой олигарх стои зад нея. Върху мен имаше огромен натиск, особено в последните 10 дни на служебното правителство. Служебните правителства са уязвими и накрая обикновено започват да ги притискат "Подпишете това, подпишете онова". Аз не се поддадох на натиска и Сандов много добре знае", каза той.

Накрая обясни как гледа на своите опоненти: "Ама аз съм преподавал на всички, и на ген. Атанасов съм преподавал. Мен са ме обвинявали другарите от Шесто, че генералът е мой човек.."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?