9 фирми кандидатстват за доставката на 7000 компютъра за училищата

Девет фирми в понеделник подадоха оферти за снабдяване с компютърна техника на 700 училища. Те ще участват в тръжна процедура за купуване на 7000 компютъра, 700 сървъра, 700 мастилено-струйни и още толкова лазерни принтери, както и за 700 UPS-устройства за поддържане на електрозахранването на техниката.

Търговете са по програмата "i-България" на министерството на транспорта и съобщенията, за целта кабинета осигури 10 млн. лв. от бюджетния излишък за тази година.

За купуване на техниката кандидатстват фирмите "Контракс", "Риск електроникс", "Прософт", "Инфогард", "Стемо", "Системи и технологии", "ЦАПК Прогрес", Специализирани бизнес системи" и "Ес енд Ти". Резултатите от търга ще бъдат ясни до края на ноември. През декември започва снабдяването на училищата, а в началото на февруари се очаква компютрите вече да се ползват.

Възможно е и да останат пари, с които ще се изградят мрежи в училищата, каза Орлин Кузов, директор на агенцията за информационните и комуникационните технологии към министерството, цитиран от БТА.

По думите му училищата ще бъдат снабдени със съвременни компютри - актуални за период поне две и половина - три години. Техниката се купува без софтуер, възможно е министерството на образованието да вземе програмни продукти от "Майкрософт" по договора на правителството с компанията за обслужване на държавната администрация, допълни Кузов.

Той съобщи още, че в бюджета за 2005 г. са планирани още 30 млн. лв., с които ще се купи още техника за училищата.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?