9 май: ГЕРБ акцентира върху обединена Европа, БСП – върху ролята на съветската армия

9 май: ГЕРБ акцентира върху обединена Европа, БСП – върху ролята на съветската армия

Двете най-големи парламентарни групи – на ГЕРБ и БСП – се разминаха в интерпретациите си на днешния празничен ден. В специални декларации по повод 9 май от ГЕРБ акцентираха върху мира, обединението на европейските народи и мястото на България в него, а от БСП – върху изиграната от Съветската армия „основна роля за постигането на мира в Европа и света“.

Още преди започване на заседанието младежи от ГЕРБ и председателят на групата Цветан Цветанов раздаваха значки и флаери в чест на Деня на Европа.

"Денят на Европа е ден, посветен на мира и обединението на европейските народи. Ден, в който за пореден път заявяваме своята решимост да продължим да отстояваме принципите, положени в основата на обединена Европа", заяви при откриването на заседанието председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Днес всички имаме повод за основателна гордост, защото през последните месеци България не просто се утвърди като отговорен и надежден член на ЕС, но и даде значим принос в дебата за бъдещето на общия ни европейски дом, отбеляза тя.

Сега Европа е България, тук се дискутират важни за всички европейските граждани теми, търсят се най-удачните решения, заяви Караянчева. Уверена съм, че всеки един от нас ще продължи да работи и да влага своята енергия за постигане на общите ни европейски цели - мир, стабилност и просперитет, каза още тя.

После от името на ПГ на ГЕРБ председателката на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова изрази почит и признание към всички, работили за постигане на мечтата на редица поколения българи да видят и България наредена като равноправен член на семейството на европейските народи.

Европейският проект от неговото начало до днес без съмнение е най-мирният проект на човечеството, каза тя и допълни, че първото българско европредседателство дава възможност още по-активно да съдействаме за обединяваща визия за европейското бъдеще, което ние желаем да споделяме със страните от ЕС и със съседите си от Западните Балкани.

Заедно можем да отговорим още по-успешно на сериозните предизвикателствата на нашето време. Надяваме се, че тази позиция споделят както всички политически сили у нас, така и българските граждани, заявяват от ГЕРБ. В това дясната партия вижда защитата на националния интерес.

В резултат на искрените усилия на българското общество за постигане на тази цел през 2007 г. България стана пълноправен член на ЕС, основан на принципите на свободата, солидарността и равноправието между държавите-членки, чиято цел е благоденствие на всички граждани и свободно движение на хора и капитали, се посочва в декларацията на ГЕРБ.

БСП: Без Деня на победата нямаше да има Деня на Европа

"Без 9 май 1945 г. - Денят на победата, нямаше да има 9 май 1950 г. - Денят на Европа, и Европа нямаше да бъде такава, каквато е днес, светът - също", заяви след това заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев.

Днес е важен ден, в който прекланяме глави пред несломимата воля и военен подвиг на онези, които сложиха край на най-голямата и най-унищожителната война в историята на човечеството и спасиха милиони човешки животи, посочи той. Стойнев отбеляза също, че днес по традиция българите почитат съветската армия и хилядите загинали в антифашистката съпротива. Днес е ден, в който гледаме назад към опустошената Европа, но виждаме и първите искри на нейното възраждане и единство, добави той."Преди 73 години на 9 май фашистка Германия подписва своята безусловна капитулация. Преди 68 години на 9 май в Париж Робърт Шуман споделя своята идея за ново политическо обединение в Европа, което да направи войната между европейските народи немислима. Търсено съвпадение или знак за дълбокия разум на следвоенните политици", попита Стойнев.

"Строим или рушим обаче днес", попита той и отбеляза, че изградените след Втората световна война колективни системи за сигурност в света са в сериозно изпитание и напрежението ескалира въпреки многото думи за свобода, демокрация и мир.

Според българските социалисти мястото на България в тази динамика трябва да е мястото на разума, който "тръгва от това най-сетне да оценим достойно и спокойно миналото и да спрем с отричането и дребните вътрешни боричкания".

"Исторически факт е, че съветската армия има основната роля за постигането на мира в Европа и света. Исторически факт е, че мирният градеж, започнал през 1945 г., е успешен, благодарение на целенасочените усилия и осъзнатата отговорност на държавите и политиците, независимо от политическия строй", посочи Драгомир Стойнев. "Днес БСП работи за България като държава, осъзнаваща заплахите, но и достатъчно разумна и балансирана, за да не отрича миналото и връзката си с руската страна“, добави той.

"Българските социалисти пазим европейската перспектива на България, но вярваме също така, че нагнетяването на омраза, подозрения, негативизъм към руската страна е вредно и опасно, включително за самата Европа и света, защото Русия цивилизационно, духовно, икономически и политически е част от Европа", каза още Драгомир Стойнев.

ДПС: Обединена Европа е отказ от национализмите

Обединена Европа е отказ от национализмите във вида, в който те противопоставят народите едни на други, разделят хората по етнос и по религия и използват това противопоставяне, за да реализират цели, които нямат нищо общо с просперитета на хората, на нациите, на Европа. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

По думите му мечтата за обединена Европа е мечта за мирна Европа, Европа, в която няма световни войни, Европа без национализъм. Национализмите в 20-и век доведоха до двете световни войни, каза той.

От деня на създаването си ДПС стои на европейския път, посочи Цонев. Призоваваме да вървим по пътя на мечтата на европейските народи, но да не забравяме никога кое противопоставя европейските народи, кое доведе до тези катастрофи, защото днес тази опасност е по-жива от всякога, каза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България