9 млн. лв са похарчени за заплати и командировки на депутатите

9 млн. лв са похарчени за заплати и командировки на депутатите

За шест месеца са похарчени 9.036 млн. лв за заплати и командировки на депутатите. Това показва справка на 44-то Народно събрание за периода от 19 април до 31 октомври 2017 г., съобщава сайтът "Дневник".

Общата сума на изплатените възнаграждения за този период е 8.112 млн. лв. В нея влизат и удръжките за осигуровки и данък върху доходите. Спестените пари от заплати заради неизвинени отсъствия на депутати са едва 20 932 лева.

За командировки в страната са платени 673 128 лева, в т.ч. 396 607 лева за пътни разходи при пътуване със собствен автомобил. Сумарният пробег на километрите на служебните коли на Народното събрание за същия период е 702 413 километра.

Разходите за командировки в чужбина за шест месеца са 251 519 лева. Зад граница по работа са пътували 81 народни представители.

Доскорошният председател на парламента Димитър Главчев е ходил в Македония, Република Корея, Румъния, Словакия, Сърбия и Украйна. След него най-много са пътували Кристиан Вигенин от БСП и Джевдет Чакъров от ДПС.

Винегин, който председателства парламентарната комисия по европейски въпроси, е пътувал до Австрия, Беларус, Дания, Естония, Малта и Мароко, а Чакъров - до Андора, Великобритания, Испания, Кот д'Ивоар, Република Корея и ЮАР.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?