9-ти септември ще се запомни и с фалита на ЦСКА (София)

9-ти септември ще се запомни и с фалита на ЦСКА (София)

С дата 9-ти септември е решението на Софийския градски съд, с което се обявява фалитът на истинския футболен клуб ЦСКА (София), основан през 1948 година. Решението може да бъде обжалвано в срок от 7 дни пред Софийския апелативен съд, но ако това не стане, клубът отива в историята.

Синдикът на дружеството Дора Милева коментира, че сега предстои назначаването на оценител, който да състави списък с всички активи на клуба.

"Ще се назначи и постоянен синдик на фалиралото дружество. В списъка с активите ще влизат емблемата на ЦСКА, различни имоти и т.н. Когато това се направи, се пристъпва към разпродажбата на тези активи. Прави се чрез търг. И това е", каза тя пред сайта "Спортал".

По думите ѝ няма как някой от създадените нови два отбора с името "ЦСКА" да наследи историята на истинския отбор.

"Документацията на ЦСКА отива в Държавния архив. Тук не говорим за фалит на някакъв обикновен едноличен търговец. Някои от нещата ще отидат в НОИ. Тези два клуба "ЦСКА-София и "ЦСКА 1948 са нови дружества, които имат своя собствена история, макар тя да е нова. Другото остава в миналото. То не принадлежи на тези клубове", обясни Милева.

Тя каза, че оздравяването на стария ЦСКА е било възможно, но всичко е приключило с решението на държавата да прекрати концесията за стадион "Българска армия".

"Смятам, че ако това не бе станало, можеше да се започне оздравителна програма. Взимането на базите обаче предреши нещата", каза тя.

Фалиралият ЦСКА (София) има 31 шампионски титли на България и 20 пъти е носител на Купата на България.

В момента в "А" група се състезава отборът на ЦСКА – София, който е пряк наследник на "Литекс" (Ловеч) и "Етрополе". Новият отбор има четири шампионски титли и четири пъти е носител на Купата на България под името "Литекс".

Отборът е основан през далечната 1921 година с името "Хисаря", но сменя много имена. Най-дълго време се казва "Христо Кърпачев" (1957-1979) на името на въпросния комунистически деец и партизанин.

Още от България

Как оценявате присъдите по делото "Иванчева"?