90 000 евро дневна глоба при забава на газовата връзка с Гърция

Снимка: Архив

На строителя на газовата връзка между България и Гърция - гръцката компания "Авакс", е изпратено писмо от енергийния министър Андрей Живков, че ако не завърши проекта до 31 декември 2021 г., ще му бъде наложена санкция от 90 000 евро на ден. Тя ще бъде усвоявана от предоставената от фирмата банкова гаранция, съобщи Живков пред журналисти в четвъртък.

Целта е да няма повече забавяния на проекта, който се точи от 14 години и според последните планове трябва да бъде въведен в експлоатация до края на юни 2022 г.

Времето между завършването на строителството и въвеждане в експлоатация е предвидено за технически изпитания на газопровода и свързване на системите му за управление.

Известяването на "Авакс", че ще бъдат предприети тези крути мерки срещу него при забавяне, е заради информация, която министърът получил миналата седмица по време на инспекция на място как върни строежът. Изрязени били притеснения, че има забавяне в доставката на готови компоненти за изграждането на връзката. Живков декларира, че правителството ще направи всичко възможно да се преодолее този проблем.

Приключването на интерконектора бе отложено миналата година заради пандемията от Covid-19, която наруши графика за строежа, както и заради проблеми с пробиването на трасето на газопровода под яз. "Студен кладенец" и р. Марица. Управляващите от ГЕРБ тогава твърдяха, че интерконекторът ще е готов до края на 2020 г., макар според първоначалния договор срокът със строителя на трасето – гръцката "Авакс", да бе за април 2021 г. В коронакризата бе решено да се удължи контрактът с компанията до края на 2021 г., което наложи газовият доставчик "Булгаргаз" да внася през връзката Кулата-Сидирокастро договорените с Азербайджан 1 млрд. куб. м газ от края на 2020 г. Предстои доставчикът да ползва същото трасе и за следващата газова година, която започва от октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?