90% от хората с увреждания не могат да си намерят работа

Статистиката показва, че близо 90 на сто от хората с увреждания не могат да намерят своята реализация на пазара на труда, обяви директорът на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски на кръгла маса в четвъртък.

Според него досегашният модел за решаване на проблемите на хората с увреждания на пазара на труда вече е изчерпал своите възможности. По думите му такива работници трябва да се наемат в обичайна, но защитена среда, както и да се спазва квотният принцип за наемане на хора с увреждания според големината на предприятието.

Сега в специализираните предприятия в България работят само около 2000 души, а ако се изчислят хората с увреждания на базата на общоевропейската статистика, според която те са тринадесет процента, то у нас в групата трябва да влизат около 800-900 хиляди души, посочи Коралски.

Недостъпната архитектурна и транспортна среда продължава да е проблем за България, смятат хората с увреждания. Държавната администрация позволи наемането на доста хора в неравностойно положение, но те не могат да отидат на работа, коментира Коралски.

Към 31 април в бюрата по труда са регистрирани 13 813 хора с увреждания , което е 3.7 на сто от общия брой записани. Това е увеличение с 14 на сто в сравнение с първите четири месеца на миналата година. 44 процента от регистрираните в бюрата хора с увреждания са без квалификация, а 39 на сто са без никакво образование.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?