93% от дюните в Шабленско липсват в кадастъра. Екозащитници питат защо

Дюни край Тузлата, които липсват в кадастъра, сн. "Зелени закони"

Нова порция невписани в кадастъра на пясъчните дюни в България защитени зони изнесе организацията "Зелени закона" във вторник. Този път данните са за това, че 93 на сто от установените образувания в община Шабла, по неясна причина, лисват в картите. Природозащитниците са поискали среща с представители на министерствата на околната среда, на регионалното развитие и на туризма, за да се установи защо се случва така и какъв е проблемът.

Организацията от месец юни изнася резултатите от проучването си "По следите на "невидимите" дюни", което установи, че половината от пясъчните образувания не присъстват в кадастъра. След това бяха представите конкретни случаи с плажовете "Нестинарка", "Приморско" и "Перла", а от обяснения на регионалното ведомство стана ясно, че бъркотията с кадастъра на дюните е пълна – има различни карти, някои дюни са вписани като плажове и прочие.

Затова и природозащитниците настояват за среща за решаване на проблема като отново оповестиха липсващи в картите дюни – този път в община Шабла.

Проверката установява, че всички плажове там попадат в европейската екомрежа "Натура 2000", заради което през 2012 г. дюните са били картирани по проект на екоминистерството.

"Съгласно тези проучвания пет просторни комплекси от бели и сиви дюни има на плажовете срещу Шабленската тузла, Шабленското и Дуранкулашкото езеро, до Крапец  и на север от Дуранкулашкото езеро.  Тези дюни са описани в формулярите на защитените зони "Езеро Дуранкулак" и "Езеро Шабла - Езерец". На територията на двете защитени зони са описани общо 1218.9 декара бели дюни и 47.9 декара сиви дюни. Но в специализираната карта на дюните към кадастъра са отразени само 92.901 декара, което прави малко над 7% от установените от МОСВ дюни", посочват в съобщението си от "Зелени закони".

Не можем да отгатнем защо Министерството на регионалното развитие не е използвало данните за картираните дюни на Министерството на околната среда и водите, допълват те и припомнят, че според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие установените от ековедомството дюни отдавна е трябвало да бъдат вписани в кадастъра.

"Повечето от неотразените в кадастъра дюни попадат в защитените зони "Езеро Дуранкулак" и "Езеро Шабла - Езерец" и са изключителна държавна собственост, с изключение на няколко имота, които са станали собственост на свързани с Гриша Ганчев фирми след сделка по схемата на прочутите заменки от типа "кон за кокошка", допълват от организацията.

Тя посочва като странен факта, че няколкометрова ивица между дюните на Дуранкулак и самото езеро Дуранкулак са частна общинска собственост при условие, че дюните преливат в езерото без специфициран буфер, а както дюните, така и езерото по Конституция са изключителна държавна собственост.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?