94 бойци на "Ислямска държава" са убити от американската мегабомба

Кадър от видео, разпространено от Пентагона, с пораженията, нанесени от "майката на всички бомби"
Деветдесет и четири бойци на "Ислямска държава", включително четирима висши командири, са убити от свръхмощната американска бомба, използвана за пръв път в четвъртък срещу позиции на ИД в Източен Афганистан, съобщи ДПА, цитирайки представител на местната власт. 
 
Според Есмаил Шиуар, управител на областта Ачин, бастион на джихадистите в провинция Нангархар, няма цивилни жертви, тъй като местното население е било евакуирано от афганистанската армия. 
 
Целта на американския удар бе труден за унищожаване с обикновени бомби команден център на ИД, скрит в планински район.
 
При удара е бил разрушен дълъг 300 метра тунел, както и леко и тежко оръжие, съобщи афганистанското министерство на отбраната. По-рано Шиуар заяви пред АФП, че са били разрушени три тунела, използвани от джихадистите. 
 
Смятаната за най-мощната конвенционална авиобомба, наричана в САЩ "майката на всички бомби", тежи близо 11 тона и взривната ѝ сила е 11 тона в тротилов еквивалент. Експлозията е била толкова силна, че земята се е разтърсила и са изпочупени прозорци на километри от мястото на удара. 
 
След използването на бомбата американският генерал Джон Никълсън заяви в комюнике, че това е най-подходящото оръжие за атакуване на цел като подземния комплекс на ИД и е било използвано, за да се запази инерцията на настъплението срещу местния клон на ислямистката групировка - ИДИЛ-Хорасан.
 
Той действа в Афганистан и Пакистан и обяви създаването си през януари 2015 г. Това бе първият случай, в който "Ислямска държава" съобщи, че обхваща вече и райони извън арабския свят, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.
 
Местните жители, намирали се в непосредствена близост до мишената на удара, са били своевременно изведени, а населението на по-отдалечените райони е било предупредено от афганистанската армия чрез джамиите. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?