94% от персонала на Европейската агенция по лекарствата ще напусне, ако тя се премести в София

94% от персонала на Европейската агенция по лекарствата ще напусне, ако тя се премести в София

Само 6% от персонала на Европейската агенция по лекарствата ще остане на работа, ако тя се премести в София. Това показва проучване на самата институция сред 900-те ѝ служители, за което съобщи британският в. "Гардиън".

Въпреки че в самото проучване имената на кандидатстващите градове са представени с номера, европейските медии неофициално разшифроваха резултатите.

София е един от 19-те градове в Европа, които кандидатстват за домакинство на институцията, която ще трябва да се измести от Лондон след 29 март 2019 г., когато Великобритания се очаква да напусне ЕС.

Според проучването, където и да се премести агенцията, тя няма как да запази целия си персонал, който сега е базиран в Лондон. София обаче е най-нежеланата дестинация за нов дом на евроагенцията. Почти в същото положение са Букурещ и Варшава, където съответно едва 8% и 10% от персонала би запазил работата си.

Най-желаната дестинация за еврочиновниците е Амстердам, като 81% от тях заявяват, че биха запазили позицията си, ако агенцията се измести там. Барселона също е сравнително привлекателна, като се ползва с подкрепата на 76% на персонала, а Виена – със 73%.

След първоначалните критики пред лятото, че българските власти не са направили дори подходящ клип в подкрепа на българската кандидатура за ЕАЛ, през септември управляващите се активираха, като бе организирано дори представяне на кандидатурата на София пред дипломати от ЕС. Столицата дори предложи да построи специална сграда за база на ЕАЛ.

Регламентът за избора на седалище предвижда, че за да спечели състезанието, съответната държава трябва да получи подкрепа от поне 14 държави членки, като всяка страна гласува с 3, 2 и 1 точка за предпочитаните кандидатури.

ЕАЛ вече предупреди, че може да изгуби много от служителите си, което ще ѝ попречи да функционира, ако политиците не направят правилен избор на град, в който да се намира централата на агенцията. За институцията е изключително важно да запази персонала си, за да може да поддържа важните си функции като одобряването на нови лекарства и мониторинг на страничните ефекти.

Процент на служителите на ЕАЛ, които биха запазили работата си при преместването:

Амстердам: 81%

Барселона: 76%

Виена: 73%

Милано: 69%

Копенхаген: 65%

Брюксел: 60%

Дъблин: 55%

Лил: 53%

Порто: 52%

Бон: 51%

Стокхолм: 48%

Атина: 28%

Малта: 28%

Хелзинки: 26%

Загреб: 20%

Братислава: 14%

Варшава: 10%

Букурещ: 8%

София: 6%

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?