95% от потребителите искат трети мобилен оператор

95 на сто от потребителите на мобилни услуги са на мнение, че е належащо да бъде издаден трети лиценз за GSM оператор. е належащо да бъде издаден. Това сочи проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч". Изследването, направено в края на октомври и началото на ноември, е качено на сайта на агенцията.

Седем от всеки осем потребители на мобилните мрежи в страната (85 на сто) са на мнение, че издаването на третия мобилен лиценз е закъсняло и е трябвало да стане по-рано.

Цените на мобилните услуги ще поевтинеят, щом на пазара излезе третият GSM оператор, смятат 89 % от абонатите на двата действащи в момента оператори - МТел и ГлоБул,

73 % от потребителите са на мнение, че предлаганите сега мобилни услуги са скъпи. Този дял изглежда още по-значим заради факта, че клиентите на мобилните оператори са най-често хора със средни или по-високи доходи, коментират социолозите.

Една пета от интервюираните нямат мнение по въпроса дали третият лиценз трябва да се даде на БТК (21 на сто), а останалите се изказват в полза на телекомуникационната компания в съотношение 2 към 1 (53 на сто "за" към 26 на сто "против").

Сред основните причини за забавяне на лиценза анкетираните поставят начело действията на силни лобита на настоящите два оператора (48 на сто), корупцията (42 на сто) и липса на политическа воля (24 на сто). 15 на сто са на мнение, че забавянето се дължи на недостиг на технически възможности или некомпетентност. Само 4 на сто поддържат тезата, че трета GSM-мрежа не е изградена, защото не е имало нужда от такава.

Споделяне

Още от Бизнес