97 паралелки след VІІ клас без ученици и след третото класиране

В 61 профилирани и 36 професионални паралелки с прием след седми клас няма записани ученици, дори и след излизането на третото класиране. Това съобщи пред журналисти в сряда министърът на образованието и науката Даниел Вълчев.

Изцяло са попълнени местата в над 60 на сто от предвидените в държавния план-прием профилирани паралелки. В една трета или в 218 паралелки са се записали между 18 и 26 ученици. В пет паралелки са се записали малко под изискуемия минимум от 18 деца, като очакванията на регионалните инспекторати са местата в тях да се попълнят до края на кампанията, уточни министърът.

При професионалните паралелки са попълнени изцяло местата в 54 на сто от класовете. В малко над 31 на сто от паралелките са се записали между 18 и 26 ученика, а в четири паралелки записаните ученици са малко под 18, като се очаква броят на записаните да надвиши минимума.

Предстои директорското класиране, при което децата кандидатстват за свободните места, а приетите се определят със заповед на училищния директор. По този повод всички регионални инспекторати по образованието са предупредени, че ще се проверяват училищата, в които има относително голям наплив, независимо дали има подадени сигнали за нередности или не, каза още Вълчев.

Споделяне

Още от България