99 долара за барел петрол в азиатската търговия

Цената на петрола се повиши в сряда над 99 долара за барел, което е нов рекорд в азиатската търговия, предаде АП. Цените се оттласнаха нагоре заради опасенията от недостиг на доставките в Северното полукълбо в началото на зимата и съобщенията за проблеми в някои рафинерии.

Спадът на американския долар и очакванията, че Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ ще намали отново основната си лихва също карат цените на петрола да скачат. Някои инвеститори вложиха парите си в петролни контракти, разчитайки, че печалбите от тях ще компенсират отслабването на долара.

В азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса американският лек суров петрол с доставка през януари достигна до 99,29 долара за барел, след което леко поевтиня до 98,97 долара за барел, съобщи междувременно Франс прес. Поскъпването е с 94 цента спрямо 98,03 долара във вторник вечерта при закриването на сесията в Ню Йорк. Предишният рекорд бе отчетен на 7 ноември - 98,62  долара за барел.

В Лондон сортът Брент с доставка през януари повиши цената си с 87 цента до 96,36 долара за барел. Във вторник сортът от Северно море също постави абсолютен рекорд от 95,74 долара за барел.

Експертите са на мнение, че са налице всички условия петролът да прехвърли прага от 100 долара за барел, тъй като доларът продължава да губи сили спрямо останалите валути, а предлагането на петрол е ограничено. Производството е от около 85 милиона барела дневно, докато според американското министерство на енергетиката потреблението се движи между 85 и 86 милиона барела дневно.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?