99% от БТК вече са частни

99% от акциите на Българската телекомуникационна компания вече са частни, след като неочаквано и за наблюдателите още през първия ден държавата успя да продаде почти целия остатъчен пакет акции от компанията срещу компенсаторни инструменти на Българската фондова борса.

Според съобщение на СИБанк, най-големият посредник - купувач на акции днес, 20% от капитала на БТК е станал собственост на големи чужди инвестиционни компании от САЩ, Великобритания и други европейски страни.

От пуснатите в четвъртък 2 869 251 акции, представляващи 34.78% от капитала на компанията, бяха сключени сделки за 2 854 282, съобщи изпълнителният директор на борсата Георги Драйчев. За продажбата в петък и в следващите дни остават по-малко от 15 000 акции.

По регламент продажбата на държавния дял на телекомуникационната компания трябва да приключи до 28 февруари 2005 г. или до изчерпване на предложените акции. Очакванията на наблюдателите бяха, че поради големия интерес продажбата ще приключи в началото на февруари. Никой не допускаше, че още първия ден тя ще бъде пред финал.

Държавата запазва "златна акция" в БТК, която ѝ дава право да участва при стратегически решения за съдбата на телекома.

218.64 лв. в компенсаторни инструменти е постигнатата средна цена за акция

на борсата в четвъртък. Минималната е 212 лв., а максималната - 502 лв.

Средната цена за акция на борсата е два пъти повече от средната цена за акция, по която държавата продаде 65% от телекома на "Вива венчърс", дъщерно дружество на американския инвестиционен фонд "Адвент". Тогава за близо 5 млн.акции държавата получи 280 млн.евро.

Василев: Достигната цена на борсата е над очакваната

Достигната цена за акция на днешния аукцион надмина очакванията ни, коментира вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев. Той определи като изключително важен фактът, че десетина големи чужди инвеститори са се включили в наддаването, като вероятно чрез тях в страната са влезли над 100 млн. долара портфейлни инвестиции. Правителството изпълни и задълженията си към многобройните притежатели на компенсаторни инструменти, като им даде възможност да реализират книжата си по най-добрия начин, изтъкна вицепремиерът.

Още снощи, в предаването "Коритаров live" вицепремиерът Николай Василев обаче посочи, че между един реален и един компенсаторен лев има разлика. Много от участниците на пазара са си купили тези компенсаторни инструменти на цени 10, 15, 20, 25 стотинки, тоест 100 лева номинал за тях са 25 лева живи пари, напомни цените на компенсаторките допреди три месеца Василев.

Днес вицепремиерът добави, че самата продажба на мажоритарния пакет в БТК на сериозен инвеститор е повишила цената на компанията. Като аргумент бе изтъкнат и получения от БТК лиценз за трети мобилен оператор.

Още днес книжата на БТК се търгуваха и на вторичния пазар на борсата срещу реални левове. Там само за 30 минути бяха сключени 61 сделки за 7352 акции от телекома.

Постигната реална цена бе още по-висока - над 230 лв., при минимално ниво от 206 лв. и максимално - от 297 лв.

Чужди инвестиционни фондове купили чрез СИБанк 20% от БТК

Закритият аукцион на борсата за продажба на държавния дял на БТК започна в четвъртък в 6.00 часа сутринта и приключи в 12.00 часа. Удълженият срок бе даден, за да успеят брокерите да вкарат всички заявки за участие в аукциона чрез своите терминали в централния компютър на борсата.

Най-големият купувач на акции днес е била СИБанк в качеството ѝ на инвестиционен посредник, обяви след края на борсовия ден Георги Драйчев. Банката е закупила за свои клиенти 2 102 355 акции, което представлява около 20% от всички акции на БТК. Втори по големина купувач е била Ай Ен Джи Банк, която от името на клиентите си е придобила 217 271 акции.

От СИБанк веднага изпратиха уточнение, че сред клиентите ѝ, за които днес е играла, са големи инвестиционни фондове от САЩ, Великобритания и други европейски страни.

Най-упоритите спекулации за големите играчи в наддаването сред част от брокерите се въртяха около мажоритарният собственик на БТК - "Вива Венчърс" и мобилният оператор "Мобилтел", който е пряк конкурент на телекома.

200 акционери в БТК чрез Елана

200 на брой купувачи са се сдобили с акции от БТК по време на днешния търг посредством инвестиционния посредник "Елана трейдинг", съобщиха от компанията. 80% от подадените заявки от Елана са изпълнени - 240 от общо 300 въведени поръчки. Минималната цена е 216 лв. в коменсаторни инструменти, а максималната - 268 лв. Съотношението лимитирани/пазарни поръчки е 30 към 70.

Общо броят на сключените сделки е 1301. Участвали са 58 инвестиционни посредници, които са подали 2 199 поръчки.

Докато все още течеше вкарването на заявките, журналистът от в. "Дневник" Васил Атанасов съобщи пред радио "Нова Европа", че до 11 ч. са доминирали пазарните поръчки, които са били повече от половината от общо подадените. Това означава, че най-вероятно телекомуникационната компания е предизвикала интереса на по-дребните непрофесионални купувачи, които брокерите съветваха да участват именно с пазарни, а не с лимитирани поръчки.

Държавата плати дълга си към притежателите на 624 млн. компенсаторни инструменти

Държавният дял от БТК бе пуснат за продажба на борсата само срещу компенсаторни инструменти, чрез които още в началото на 90-те години на миналия век държавата обезщети собствениците и наследниците на национализирани имоти.

От фондовата борса съобщиха, че през днешния ден са изразходвани 624 млн. компенсаторни инструменти.

По данни на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти общият им брой е към 1.120 млрд., от които около 300 млн. вероятно никога няма да излязат на пазара заради невъзможност да се уредят споровете между наследниците или заради малките количества, пръснати между много собственици.

Ако данните са коректни, само за един ден чрез акциите на БТК държавата "плати дълга" си към притежателите на три-четвърти от компенсаторките. За сравнение, на всички досегашни търгове за продажба на остатъчни държавни дялове на борсата са били изразходвани общо едва 400 млн. реституционни книжа, поясни председателят на сдружението Валентин Христов. Той припомни, че на борсата срещу компенсаторки са продавани дялове на такива дружества като "Булгартабак холдинг" и курорта "Св. Константин и Елена".

Христов каза също, че от есента, когато бе взето решение от правителството държавният дял на телекома да се продаде срещу компенсаторки, цената им е скочила 5 пъти и в началото на 2005 г. мина номинала. Дори в Чехия, където срещу реституционни книжа също се продаваха акции на борсата, цената им не бе толкова висока, напомни той.

Край на златното време за собствениците на компенсаторки

В началото на днешната сесия някои собственици на компенсаторки не издържаха на напрежението и са продавали срещу левове книжата си на нива от 77% от номинала. Впоследствие цените на компенсаторките отново са се вдигнали до около 110% от номинала.

Първите коментари след приключване на аукциона бяха, че цените на компенсаторните инструменти в следващите дни рязко ще паднат, защото остана изключително малко количество акции от БТК за продажба, а другите държавни фирми, дялове от които ще се пуснат на борсата срещу непарични инструменти, не са толкова атрактивни.

Дотук бе златното време за собствениците на реституционни книжа и ако те са го пропуснали, могат да се сърдят само на себе си, коментира председателят на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти Валентин Христов.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?