А. Даруиш: Кадафи разбира само от езика на силата, а българите са прекалено предпазливи

Полковник Муамар Кадафи е доказал, че разбира само от езика на силата, а българското правителство действа прекалено предпазливо и внимателно по случая с българските медици в Либия, смята Адел Даруиш, бивш редактор за Близкия изток на британските вестници Индипендънт и Дейли Телеграф.

По думите му единственото, което ще накара полковник Кадафи да се осъзнае, е американска намеса.

"Не забравяйте, че той (Кадафи) промени цялостно политиката си, когато беше предприета военна акция срещу Саддам Хюсеин. С цялото си уважение към българското правителство мога да кажа, че българите са прекалено внимателни и предпазливи във външната си политика. Може би точно за това той избра такава лесна цел - хора, които са твърде беззащитни. Ако аз бях български дипломат, щях да отида в ООН или в Червения кръст или в някоя друга международна организация и да поискам от тях да се заемат със случая", каза Даруиш в интервю за българската редакция на Би Би Си.

Анкета на Ал Джазира показва подкрепа за българите в Либия

Вече 80 процента от посетителите на уебсайта на катарската сателитна телевизия Ал Джазира подкрепят намаляването на смъртните присъди на българските медицински сестри в Либия. Това сочат до момента резултатите от анкета на уеб-сайта на Ал Джазира. На обратното мнение са 20 на сто от посетителите. Общият брой на гласувалите до 13 ч. българско време в петък е 281 538.

още

"На него трябва да му се каже - и то твърдо - от американски пратеник, че това поведение е неприемливо и че той не може да се отнася така с медицински работници, които са в Либия да помагат на неговия народ", продължи Даруиш.

Той обясни, че по принцип излизащите на арабски вестници са доста скептично настроени към Кадафи, приемат го със смесица от учудване, насмешка и известна степен на неодобрение, с изключение на либийската преса, която естествено следва линията на Кадафи. В арабскоезичния печат започнаха да се появяват намеци колко абсурден е процесът срещу българите, каза Адел Даруиш.

"Появиха се обаче и интересни материали, които обвиняват Запада в лицемерие и задават въпроса как Западът е позволил подобно нещо да се случи, тъй като е явно нарушение на човешките права. В някои вестници Великобритания и Съединените щати бяха обвинени, че гледат собствените си интереси, и доколкото Кадафи отговаря на тях, те са готови да си затворят очите за нарушенията на човешките права в Либия".

Проф. Колици очаква отмяна на смъртните присъди

Професор Виторио Колици, който заключи в експертизата си за СПИН-епидемията, че българите са невинни, допусна, че на следваща инстанция смъртните присъди на петте медицински сестри ще бъдат отменени.

още

На въпрос какво ще е съдбата на българите и палестинския лекар, след като смъртната присъда бъде обжалвана, Адел Даруиш посочи, че дори либийските адвокати не могат да разберат как функционира правната им система, защото там няма нормална държавна структура и структура на гражданското общество.

Запитан дали в крайна сметка Кадафи ще помилва медицинските сестри, Адел Даруиш отговори:
"Изглежда така, като че ли може да го направи, тъй като вероятно съзнава, че не се нуждае от повече проблеми с медиите, особено ако те подхванат случая, но от друга страна Кадафи винаги е твърдял, че той не управлява, че това, което става в Либия, няма нищо общо с него и че той само вдъхновява хората, а всичко е в ръцете на т.нар. народни комитети, каквото и да значи това. Така че ако Кадафи се намеси, това би противоречало на собствените му думи...Единият сценарий е, че може да свика някакъв народен комитет, който след това да инструктира апелативния съд да оправдае обвиняемите, но е много, много трудно да се предвиди какво ще направи Кадафи".

Още от Свят