А. Мозер постави под въпрос коалиция със Софиянски

Лидерът на БЗНС - НС Анастасия Мозер постави под въпрос подписването на коалиционно споразумение със ССД, поради "сериозните и принципни различия" със Стефан Софиянски.

Това заяви А. Мозер в понеделник пред радио Нова Европа, два дни след драматичното заседание на Управителния съвет, след което членове на Постоянното присъствие обявиха, че е взето категорично решение за участие в дясноцентристка коалиция, като първата стъпка е одобряване на постигнатите договорености и на коалиционно споразумение със Съюза на свободните демократи и ВМРО.

Още в събота лидерът на БЗНС - НС обяви несъгласието си с това решение, а в понеделник потвърди, че партията ще проведе разговори и с ДСБ, и със СДС, за да може да прецени всички възможности и да избере най-добрата.

По време на конгреса на БЗНС - НС в края на м.г. се проведе вътрешна анкета, където фаворити за бъдеща коалиция бяха ССД и ВМРО. Според Анастасия Мозер обаче това не е "трайно настроение", а "създадено настроение" от страна на членове на ръководството.

Тя определи тези членове като "хора, които са готови да забравят всякакви свои принципи" и са готови да влязат във всякакви комбинации, само и само да са на власт.

Става дума за оргсекретаря Борислав Китов, Димитър Чукарски и Румен Йончев, укорени от Анастасия Мозер, че са водили зад гърба ѝ преговори със ССД и ВМРО.

Въпреки това А. Мозер заяви, че не очаква разцепление в БЗНС - НС.

Принципните ѝ различия със Стефан Софиянски произтичат от съгласието му за втори мандат на Симеон Сакскобургготски.

Освен това Мозер изтъкна пред РНЕ, че държи на партньорството с Демократическата партия (ДП) на Александър Праматарски и смята формулата "Народен съюз" за печеливша.

При евентуално съгласие на БЗНС - НС да се коалира със ССД и ВМРО, това най-вероятно ще стане без участието на ДП.

Във вторник Анастасия Мозер и Борислав Китов ще проведат среща с ръководството на СДС, а в сряда - с ДСБ.

От предварителните разговори с лидера на СДС Надежда Михайлова е станало ясно, че е било говорено принципно за общи листи между 11-те партии от формата "10 ноември", но няма решение за общи листи. А. Мозер очаква на срещата с ръководството на СДС да бъде изяснена позицията им по въпроса. Лидерката на БЗНС - НС има резерви към голяма част от партиите, участващи в обединителния процес, иницииран от СДС.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?