А1 готов да предлага 5G услуги през 2020 г.

А1 готов да предлага 5G услуги през 2020 г.

Телекомуникационната компания А1 представи първата работеща 5G мрежа в България и обяви готовността си да започне да предлага през 2020 г. на клиентите си напълно нови онлайн изживявания, оптимизирани бизнес решения, комуникации между машини и системи.

Дружеството е получило от Комисията за регулиране на съобщенията честоти в диапазона от 3440 до 3540 мегахерца за шестмесечни тестове на мрежата от най-ново поколение. Такива проби планират и останалите двама оператори "Теленор" и "Виваком"

В понеделник А1 демонстрира възможностите на новата мрежа пред журналисти, излъчвайки  едновременно 16 HD канала от телевизионното портфолио на телекома, за да покаже едно от най-големите предимства на 5G мрежата на потребителско ниво – супербърз мобилен широколентов достъп, осигуряващ значително по-висока скорост през мобилна мрежа, която може да се използва и за фиксирани услуги като телевизия и интернет.

"А1 се ангажира да прави технологиите достъпни за хората и се радвам, че спазваме това свое обещание, като изграждаме 5G бъдеще с необятни възможности. Бяхме първите, които демонстрирахме възможностите на 5G в началото на 2018 г., а днес показахме и първото приложение върху реална 5G мрежа", заяви Красимир Петров, директор "Конвергентна мрежа и услуги" в А1 България. По думите му мрежите от пето поколение ще бъдат ключът към технологиите на бъдещето – супербърз широколентов мобилен достъп, ултра надеждна комуникация с малко закъснение и масирана комуникация между машини.

"Вярвам, че с вложените усилия и инвестиции ще продължим успешно да тестваме различните приложения на 5G мрежата и да започнем да предлагаме решения за нашите клиенти през 2020 година. За да се случи това, трябва да бъдат разрешени ключовите въпроси за индустрията: наличието на подходящи условия за придобиване на честотен ресурс, съобразени с развитието на пазара у нас и улеснен разрешителен режим за изграждане на мрежата“, каза още той.

Цената на търговете за отдаване на честоти за 5G мрежата в България бе коментирана като ключова за достъпността на базираните на нея услуги за бизнеса и останалите потребители.

"Комисията за регулиране на съобщенията приветства всички усилия, които са насочени към това потребителите у нас да получават достъп до най-новите технологии. През март приехме регулаторна политика, която създава облекчени условия за използване на радиочестотния спектър, улеснява въвеждането на нови цифрови технологии и услуги, и насърчава инвестициите и конкуренцията", коментира председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров.

"Радвам се, че А1 има готовност да изгради своята 5G мрежа, която безспорно ще промени живота ни към по-добро и ще направи бизнеса по-ефективен, като открие много нови възможности пред него”, допълни той, цитиран в съобщението на А1.

Възможностите на 5G ще доведат до напълно ново изживяване благодарение на VR (виртуална реалност), AR (добавена реалност) и MR (миксирана реалност) в гледането на cпopтни cъбития, ĸoнцepти, ĸyлтypни мepoпpиятия, гейминг и туризъм. Ултра надеждната комуникация с малко закъснение ще промени изцяло медицината с възможността за дистанционна диагностика и интервенции, транспорта с безопасното движение на автономните автомобили, както и управлението на големи промишлени съоръжения с помощта на индустриални роботи, посочват от оператора. Масираната комуникация между машини, най-много приложима в "Интернет на нещата", ще осигури необходимата инфраструктура за пренос на огромно количество данни между милиарди устройства. Това ще бъде решаващо за налагането на един "по-умен” и по-свързан свят. Всичко това чувствително ще подобри качеството на живот на хората и ще оптимизира бизнес процесите, допълват още от телекома.

За внедряването на 5G А1 България работи съвместно с "А1 Груп", към която принадлежи. През март А1 Австрия получи лиценз за честоти за изграждане на 5G мрежа. Австрия е една от първите страни в Европа, които проведоха търг за честоти за въвеждането на 5G, като "А1 Груп" e сред пионерите във внедряването на новата технология, допълват от телекома.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?